ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ

Στην εποχή της κρίσης πολλές πολυκατοικίες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα που διαταράσσουν τις μεταξύ των συνιδιοκτητών σχέσεις, με αποτέλεσμα τους συχνούς καβγάδες που οδηγούν τους μέχρι πρότινος καλούς γείτονες ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Έτσι αρκετοί συμπολίτες μας, βρίσκουν λύση στα μεταξύ τους διαχειριστικά προβλήματα, στην παράδοση της διαχείρισης σε εξωτερικές εταιρίες επιβαρύνοντας τα κοινόχρηστα έξοδα με το κόστος μιας "θεραπείας" που πιο πολύ δρα σαν μόνιμος και κοστοβόρος "γύψος" παρά σαν "θεραπεία" στο πρόβλημα.

Η αιτία είναι η λάθος προσέγγιση στην διαχείριση πολυκατοικιών γενικά. Μέσα στα προβλήματα της κρίσης έχουμε ξεχάσει τις βασικές αρχές μιας επιτυχημένης διαχείρισης με αποτέλεσμα να είμαστε καχύποπτοι και εχθρικοί προς όποιον αναλαμβάνει τον άχαρο, πολλές φορές, ρόλο του διαχειριστή. Ας θυμηθούμε αυτές τις βασικές αρχές, που θα έκαναν την συμβίωσή μας πιο πετυχημένη- και οικονομικά και σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων:

  • 1. ΗΘΙΚΗ
  • 2. ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
  • 3. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
  • 4. ΧΡΗΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  • 5. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
  • 6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

Όπως γίνεται αντιληπτό η τήρηση των παραπάνω αρχών επαφίεται στον χαρακτήρα του ατόμου που αναλαμβάνει την διαχείριση, αλλά και την διάθεση των συνιδιοκτητών να ελέγχουν τακτικά και με σεβασμό τα πεπραγμένα του πρώτου. Γεγονός που επιτάσσει την δημιουργία ενός εργαλείου αντικειμενικού και αμερόληπτου, το οποίο θα διασφαλίζει τις παραπάνω αρχές δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον διαχείρισης και ελέγχου χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης στο σύνολο των συνιδιοκτητών, αλλά θα είναι οικονομικό όσο η απλή έκδοση κοινοχρήστων.

Στην προσπάθεια αυτή αντιμετωπίσαμε μία μία τις προκλήσεις δίχως να έχουμε στο νου μας το που θα μας οδηγήσει αυτή η πορεία. Πρώτα διασφαλίσαμε την αρχή της νομιμότητας δημιουργώντας ένα σύστημα διαμοιρασμού των κοινών εξόδων της οικοδομής, στο οποίο ο εκάστοτε διαχειριστής δεν θα μπορεί να επηρεάσει τα χιλιοστά από τα οποία προκύπτουν οι συμμετοχές των διαμερισμάτων. Χιλιοστά τα οποία καταχωρούνται μια φορά στην αρχή της εισαγωγής της οικοδομής στο σύστημα, από τον αντίστοιχο πίνακα του μηχανικού.

Στην συνέχεια εξασφαλίσαμε την αρχή της διαφάνειας και του ελέγχου των πεπραγμένων καθώς δίνουμε πλήρη έλεγχο των εξόδων της οικοδομής στους ενοίκους, που πλέον έχουν άμεση πρόσβαση στην ανάλυση των κοινοχρήστων και των αναρτημένων από τον διαχειριστή αποδεικτικών, αλλά και γενικά όλων των δαπανών της οικοδομής. Επιπροσθέτως ο διαχειριστής μπορεί να εκπονεί εύκολα όλες τις αναφορές που χρειάζεται για να ενημερώνει σε συνελεύσεις τους συνιδιοκτήτες πχ. Οικονομικό απολογισμό, οφειλές κοινοχρήστων, αξία πετρελαίου στην δεξαμενή κλπ.

Για την αρχή της χρηστής διαχείρισης και της προστασίας του κοινού συμφέροντος δημιουργήσαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο επαγγελματιών στους οποίους μπορεί να απευθύνεται ο διαχειριστής ή ο ένοικος της πολυκατοικίας προς εύρεση της βέλτιστης προσφοράς για οποιοδήποτε πρόβλημά τους, εξασφαλίζοντας την οικονομικότερη και πιο συμφέρουσα από τις προσφορές, και απαλλαγμένοι από τις προμήθειες των εταιρειών διαχείρισης.

Έτσι σιγά σιγά γεννήθηκε η polikatikia.gr , ο πρώτος online διαχειριστής κτηρίων που διατίθεται σε όλη την Ελλάδα σε όποιον διαχειριστή θέλει να εξασφαλίσει όλες τις παραπάνω αρχές αλλά και σε όποιον συνιδιοκτήτη θέλει να ελέγχει τον διαχειριστή ή την εταιρεία διαχείρισης.

Τέλος, προωθώντας την ηθική, δεν θα μπορούσαμε παρά να την εισάγουμε στην διαχείριση τηρώντας την πρώτα εμείς. Έτσι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εταιρίες, εμείς δεν παρέχουμε άλλες υπηρεσίες (καθαρισμού, απολύμανσης, προμήθειας πετρελαίου, συντήρησης πυροσβεστήρων κ.λπ.) γιατί δεν αποσκοπούμε σε παράλληλα κέρδη (μέσω τέτοιων υπηρεσιών) στην πλάτη όσων μας εμπιστεύονται την διαχείριση τους, παρά αναζητούμε και εμείς με την σειρά μας τις πιο συμφέρουσες προσφορές για οτιδήποτε χρειάζεται η οικοδομή.

Όραμά μας είναι η διάδοση της polikatikia.gr σε όσους έχουν ανάγκη ένα εργαλείο που εξασφαλίζει τις παραπάνω αρχές φέρνοντας επανάσταση στην διαχείριση και στις σχέσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών.

polikatikia.gr