Ναι, δυστυχώς, το καλοκαίρι δεν φέρνει μόνο ωραία πράγματα. Ποντίκια, κατσαρίδες και άλλα αγαπημένα έντομα και παράσιτα, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς, και λόγω των σκουπιδιών, αλλά και της τροφής που βρίσκεται σε αφθονία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαχτούμε από τους απρόσκλητους επισκέπτες; Η λύση είναι η απεντόμωση. Για πάμε να δούμε…
Γιατί είναι σημαντική η απεντόμωση;
Εντάξει, ας συμφωνήσουμε ότι δεν είναι και το πιο ωραίο θέαμα να βλέπεις ποντίκια και κατσαρίδες να τριγυρνάνε στο σπίτι, στα κρεβάτια, στην κουζίνα. Αλλά εκτός από το «αισθητικό» του πράγματος, όλα αυτά τα παράσιτα μπορούν να θέσουν και σε κίνδυνο την υγεία μας, μολύνοντας τρόφιμα και μεταδίδοντας ασθένειες. Άσε που καταστρέφουν έπιπλα, καλώδια και γενικά τις υποδομές της πολυκατοικίας, και εν τέλει την ψυχική μας υγεία.Πότε να κάνω απεντόμωση;
Αρχικά να πούμε πως αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με ποντίκια και κατσαρίδες, τότε θα πρέπει να έχει γίνει μια πρώτη απεντόμωση τον Απρίλιο. Γενικά, η άνοιξη είναι η εποχή που οι «φίλοι» μας ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη, αναπαράγονται και ξεκινάει η αύξηση του πληθυσμού. Οπότε, πρέπει να χτυπήσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του ή στη συγκεκριμένη περίπτωση… εν τη γενέσει του.Τον Ιούνιο, που η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη των παράσιτων, αλλά και που η πρώτη απεντόμωση έχει αρχίσει να χάνει την επίδρασή της, έρχεται η δεύτερη απεντόμωση.
Και αν θέλουμε να είμαστε υπερκαλυμμένοι και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, τότε πραγματοποιούμε και μία τρίτη απεντόμωση το φθινόπωρο, εκεί Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.
Και ας έχουμε στο μυαλό μας ότι απεντόμωση πρέπει να γίνεται κάθε φορά που παρατηρούμε ότι υπάρχει αύξηση των παράσιτων, και ειδικά των αιμοβόρων (ψύλλοι, κοριοί κ.ά.).
Πώς γίνεται η απεντόμωση;
Απεντόμωση από απεντόμωση διαφέρει ανάλογα με το τι παράσιτο αντιμετωπίζουμε, αλλά και τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε.Αρχικά, καλό θα ήταν (για το δικό σου το καλό), την απεντόμωση να την κάνει κάποιος επαγγελματίας. Το μόνο που θα έχεις να κάνεις εσύ είναι να τον κλείσεις, να τον υποδεχθείς, και όταν “καθαρίσει” να τον πληρώσεις μέσω του app του polikatikia.gr.
Πρώτα θα επισκεφτεί τον χώρο για να κάνει μια αυτοψία, να δει τον πληθυσμό, το περιβάλλον, το αν υπάρχουν άλλα ζώα κοντά ή ακόμα και άνθρωποι, και στη συνέχεια θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο εξόντωσης. Συνήθως η μέθοδος που χρησιμοποιείται σε πολυκατοικίες είναι ο ψεκασμός με διάλυμα εντομοκτόνου φαρμάκου στις επιφάνειες που ζει και αναπαράγεται το έντομο.
Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ναι μεν φιλικά προς τον άνθρωπο, τα κατοικίδια ζώα και τα φυτά, αλλά καλό θα είναι οι ευπαθείς ομάδες, όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι κ.ά. να μην βρίσκονται στον χώρο κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.
Μια άλλη πιο οικολογική μέθοδος είναι χρήση εντομοπαγίδων. Εκεί δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα, ενώ συνήθως τις «οπλίζουμε» περισσότερο για ιπτάμενα έντομα όπως κουνούπια, μύγες κ.ά. και όχι τόσο για τα έρποντα.
Προφανώς, η καλύτερη μέθοδος για πιο άμεσα αποτελέσματα, αλλά και για να κάνεις ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, είναι ο συνδυασμός και των δύο.