Τι είναι τα φωτοβολταϊκά στέγης και ποια τα οφέλη τους;
Τα φωτοβολταϊκά στέγης είναι ειδικά συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Πρόκειται για έναν σύγχρονο και πολύ αποδοτικό τρόπο να εξοικονομήσεις χρήματα.
Πιο συγκεκριμένα, η φωτοβολταϊκή μετατροπή είναι από τις πλέον δημοφιλείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη σου. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκής στέγης στην πολυκατοικία σού προσφέρει ενεργειακή αυτάρκεια, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρεύμα του δικτύου και καλύπτοντας έτσι ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών από τα λεγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτό φαίνεται γρήγορα και στους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται σαφώς φθηνότεροι.
Ένα ακόμα θετικό από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην πολυκατοικία είναι η επιδότηση που μπορείς να λάβεις από το κράτος. Εφόσον η αρχική σου επένδυση εγκριθεί, μπορεί να καλυφθεί από το κράτος έως και το 60% του αρχικού ποσού. Δεν το λες και μικρό! Έτσι, παίρνεις ένα μέρος των χρημάτων σου πίσω, ενώ ταυτοχρόνως δεν επιβαρύνεις και το περιβάλλον.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες;
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκής στέγης σε μία πολυκατοικία χρειάζεται πολύ προσεκτικό σχεδιασμό σε συνεργασία με όλους τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου.
Αρχικά, θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν, καθώς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος γίνεται σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας -κατά κύριο λόγο στην ταράτσα. Έτσι, οι εργασίες για την τοποθέτηση μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όλων των συνιδιοκτητών.
Να σημειωθεί πως η εγκατάσταση δεν μπορεί να γίνει στους χώρους του κλιμακοστασίου, του ασανσέρ ή πάνω σε άλλη κατασκευή. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα πρέπει να τοποθετηθούν εντός των ορίων της στέγης, ενώ θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 50 εκατοστά από το περίγραμμά της.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι φωτοβολταϊκών πάνελ;
Η επιλογή του τύπου του φωτοβολταϊκού συστήματος καθορίζεται από την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι και τον διαθέσιμο χώρο της πολυκατοικίας. Οι βασικές κατηγορίες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τα Διασυνδεδεμένα Φωτοβολταϊκά Συστήματα (Grid Connected PV modules), τα Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά συστήματα (Autonomous Systems) και τα Φωτοβολταϊκά Πάνελ σε συστήματα ενσωματωμένα στην δομή κτιρίων (BIPV Building-integrated photovoltaics).
Όπως και να ‘χει, μην αγχώνεσαι για το ποιο απ’ όλα πρέπει να επιλέξεις, αφού σ’ αυτά τον τελευταίο λόγο τον έχει ο τεχνικός σου.
Ποια είναι τα βήματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην πολυκατοικία;
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να βρεις την εταιρεία που θα σου προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση. Έπειτα, θα πρέπει να καταθέσεις αίτηση στη ΔΕΗ για να λάβεις την προσφορά σύνδεσης και να μάθεις το συνολικό ποσό της εγκατάστασης. Στη συνέχεια, προσκομίζεσαι από την πολεοδομία την έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας, έτσι ώστε σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, να καταλήξεις στην τελική υπογραφή της 25ετούς σύμβασης. Το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση της σύνδεσης, με την οποία ολοκληρώνεται και η διαδικασία.Ποια είναι η διαδικασία συντήρησης του φωτοβολταϊκού συστήματος;
Πέρα από την εγκατάσταση, πολύ σημαντική είναι και η συντήρηση του συστήματος.Αρχικά, μπορείς να παρακολουθείς την απόδοση του συστήματος μέσω του πληροφοριακού συστήματος που θα σου δείξει ο τεχνικός σου. Η σωστή συντήρηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός των πάνελ, να ελέγχεται συνεχώς ο χώρος για ενδεχόμενα εμπόδια, αλλά και οι συνδέσεις για ενδεχόμενη ζημιά. Τέλος, αναγκαία είναι και η προγραμματισμένη συντήρηση του εξοπλισμού από κάποιον ειδικό.