Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό;
Μην σου φανεί υπερβολικό. Ο καθαρισμός τζακιού και καμινάδας, θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Ιδανικά, οι εργασίες θα έπρεπε να γίνονται με το που τελειώνει η χρήση του τζακιού. Δηλαδή μετά τον χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεις το τζάκι σου για την επόμενη χρήση του.
Επίσης, να ξέρεις ότι δεν θα σε κατηγορήσει κανείς, αν κάνεις κι έναν καθαρισμό λίγο πριν αρχίσεις να το χρησιμοποιείς. Εκεί, γύρω στο φθινοπωράκι πριν πιάσουν τα πολλά κρύα.
Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός;
Αρχικά, αν κάνεις τακτικό και σωστό καθαρισμό και της καμινάδας και του τζακιού, θα πετύχεις τη μέγιστη δυνατή απόδοση, και ο χώρος σου θα θερμανθεί στο έπακρο.
Το δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το θέμα της ασφάλειας από πιθανότητα φωτιάς.
Αν έχεις ψήσει στο τζάκι, έχεις ήδη επιβαρύνει την καμινάδα σου, αφού έτσι όπως καίγεται το λίπος, δημιουργεί τοιχώματα στο εσωτερικό, όπου προσκολλάται η κάπνα.
Επίσης, είναι σημαντικό να καις ξύλα που προορίζονται για τζάκι. Αλλιώς, σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να μπουκώσει η καμινάδα και να χρειαστεί καθαρισμός.
Το ίδιο συμβαίνει όταν καις σκουπίδια και πλαστικά – ξέρουμε ότι το κάνεις.
Τι εργασίες περιλαμβάνει ο καθαρισμός;
Η διαδικασία καθαρισμού έχει ως εξής:
Πρώτα σφραγίζεται η εστία, ώστε ο χώρος γύρω από το τζάκι να παραμείνει καθαρός, και στη συνέχεια ξεκινάει ο καθαρισμός με ειδικές βούρτσες.
Η πίσσα, η ρητίνη και η κάπνα που προσκολλάται στα τοιχώματα απομακρύνεται με ειδικό εξοπλισμό, και στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να γίνουν μικροεπισκευές, όπως αντικατάσταση σπασμένων τούβλων.
Επίσης, αν θέλεις το τζάκι σου να φαίνεται σαν καινούριο, πρέπει να προχωρήσεις και σε καθαρισμό πυρότουβλων τζακιού.
Προφανώς, όλα αυτά δεν θα τα κάνεις μόνος σου, αλλά θα φωνάξεις ειδικό συνεργείο καθαρισμού τζακιού.