Θα το έχεις συζητήσει αρκετές φορές. Το έχεις σκεφτεί άλλες τόσες. «Μήπως πρέπει να κλειδώνουμε και την εξώπορτα;». Το θέμα σχετίζεται κυρίως με την ασφάλεια. Αλλά ας το δούμε πιο σφαιρικά και να αναλύσουμε το θέμα της ασφάλειας και σε άλλους τομείς όπως μία έκτακτη ανάγκη.
Μπορεί εσύ ή οι γείτονές σου να σκέφτεστε την ασφάλεια του διαμερίσματός σας σε περίπτωση κλοπής. Αν μπει κάποιος ληστής στην πολυκατοικία ή την απόπειρα διάρρηξης μπορεί μία κλειδωμένη πόρτα να βοηθήσει. Εκείνο όμως που θα έπρεπε να σκεφτείς είναι η πιθανότητα μίας έκτακτης ανάγκης να εγκαταλείψεις το κτήριο, όπως είναι μία περίπτωση πυρκαγιάς ή ένας σεισμός. Όταν υπάρχει φωτιά στο κτήριο και όλοι οι κάτοικοι πρέπει να βγουν έξω ή αν γίνει όντως ένας σεισμός, η έξοδος διαφυγής πρέπει να είναι άμεση και σίγουρα να μην χρειάζεται να ψάχνεις τα κλειδιά σου πόσο μάλλον να διαλέξεις το κλειδί της εξώπορτας που πάντα το μπερδεύεις και πρέπει να το δοκιμάσεις κιόλας! Σε όλους συμβαίνει. Απλά δεν χρειάζεται να συμβεί την πιο ακατάλληλη στιγμή.
Πρέπει να κλειδώνουμε;
Με βάση τον κανονισμό πυροπροστασίας κτηρίων (Π.Δ. 71/88 ), άρθρο 2, παρ. 2.5.3: Κάθε πόρτα πρέπει να έχει κατάλληλο εξοπλισµό, έτσι ώστε να ανοίγει αμέσως προς την πλευρά της όδευσης διαφυγής. Σύρτες ή άλλα µέσα ασφαλίσεως της πόρτας πρέπει να έχουν χειρολαβές ευκολόχρηστες, ακόµη και στο σκοτάδι. Οι κλειδαριές, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι τέτοιου τύπου ώστε να µην απαιτείται η χρησιµοποίηση κλειδιού για να ανοίξουν προς την κατεύθυνση της διαφυγής.
Ποιος αποφασίζει;
Δεν μπορείς απλά ένα βράδυ που γύρισες σπίτι να αποφασίσεις μόνος/η σου να γυρίσεις το κλειδί. Πολλοί κάτοικοι αφήνουν από μόνοι τους ένα σημείωμα στην εξώπορτα, «Κλειδώστε το βράδυ», επειδή άκουσαν για κάποια διάρρηξη στην περιοχή. Κάτι τέτοιο όμως είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί αφού συγκλιθεί Γενική Συνέλευση ή συμφωνήσει η πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Επίσης η απόφαση αυτή πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας που προαναφέραμε με βάση τον κανονισμό πυροπροστασίας κτηρίων (Π.Δ. 71/88 ), άρθρο 2, παρ. 2.5.3: για κάθε είσοδο / έξοδο του κτιρίου (εξώπορτα, ταράτσα, γκαράζ κτλ.). Συνεπώς, η απόφαση δεν μπορεί να παρθεί μόνο από ένα κάτοικο ή από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.
Τι πρέπει να προσέχω;
Σε μία έκτακτη περίσταση όπως μία φωτιά ή έναν σεισμό, η κύρια είσοδος και όλες οι έξοδοι κινδύνου, πρέπει ανοίγουν εύκολα και κυρίως γρήγορα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία σεισμογενή χώρα, το κλείδωμα της κεντρικής εισόδου θεωρείται ακόμα και επικίνδυνο. Μία ελάχιστη προστασία για να αποφευχθεί κάποια διάρρηξη μπορεί να αποβεί μοιραία σε μία σημαντικότερη ανάγκη. Αν οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας σου ανησυχούν ή έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάποια διάρρηξη στο παρελθόν, καλό θα ήταν να σκεφτείτε από κοινού μία άλλη λύση για να αυξήσετε την ασφάλεια του κτηρίου όπως κάποιο συναγερμό ή να μάθετε τη νομοθεσία για τοποθέτηση κάμερας για την πολυκατοικία. Τέλος, μην ξεχνάς ότι κάθε φορά που έρχεται ένας επισκέπτης, ένα κούριερ ή delivery θα πρέπει να κατεβαίνεις να ξεκλειδώνεις, κάτι που σε καθημερινή βάση ίσως σε κουράσει αρκετά.