Εντός, εκτός και επί… κλαδιά
Αρχικά, πρέπει να ξέρεις ότι το τι επιτρέπεται να κάνεις, διαφέρει ανάλογα με το που βρίσκεται το εν λόγω δέντρο. Για παράδειγμα, αν βρίσκεται εντός του οικοπέδου, χρειάζεται να προχωρήσεις σε άλλες ενέργειες, απ’ ότι αν βρίσκεται εκτός. Πάμε να δούμε λοιπόν πότε απαιτείται άδεια και πότε όχι.
Κλάδεμα δέντρων σε ιδιοκτησία εντός ιδιοκτησίας
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πράγματα είναι καλά. Αν το δέντρο βρίσκεται σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως, δεν χρειάζεσαι κάποια συγκεκριμένη άδεια. Το ίδιο ισχύει και για ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, αρκεί να μην είναι δασικές.
Αν λοιπόν βρίσκεσαι στις παραπάνω κατηγορίες, το κλάδεμα είναι… προσωπική υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι κάποιες βασικές γνώσεις γύρω από την κηπουρική σε πολυκατοικία, όπως για παράδειγμα τον τρόπο που πρέπει να κλαδέψεις το κάθε δέντρο, έτσι ώστε και εσύ να είσαι χαρούμενος με την έκβαση, αλλά και το δέντρο να παραμείνει σε καλή κατάσταση.
Αν πάλι, δεν… κόβεσαι και ιδιαίτερα να το κάνεις εσύ, μπορείς να αναθέσεις τις εργασίες σε κάποιον κηπουρό.
Μια βασική σημείωση: Αν μένεις σε πολυκατοικία, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο κάθε διαχειριστής, έχει ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να ξοδεύει χωρίς να συγκαλέσει γενική συνέλευση. Στην περίπτωση που το κόστος του κλαδέματος (ή της κοπής) ξεπερνάει αυτό το ποσό, ο διαχειριστής θα πρέπει να συγκαλέσει γενική συνέλευση, να μαζέψει προσφορές και όλοι μαζί να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.
Κλάδεμα δέντρων σε δρόμο ή άλσος
Κάθεσαι ωραία και καλά στο σαλόνι σου και ξαφνικά βλέπεις ένα κλαδί να ακουμπάει στη σίτα του μπαλκονιού, έτοιμο να τη σκίσει; Τι μπορείς να κάνεις εκεί; Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, που το δέντρο βρίσκεται στο δρόμο, δεν επιτρέπεται να κάνεις κάτι μόνος σου.
Αυτό που ορίζει η νομοθεσία είναι το εξής: Θα πρέπει να απευθυνθείς στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου στον οποίο βρίσκεσαι και να υποβάλεις το αίτημά σου. Στη συνέχεια, εκδίδεται η «Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας» και βγαίνει απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το δημοτικό συμβούλιο. Λίγο υπομονή…
Αν το δέντρο βρίσκεται σε άλσος ή πάρκο, πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική οδός. Εκεί, απευθύνεσαι στον Δήμο σου, και με τη σειρά του ο Δήμος απευθύνεται στη δασική υπηρεσία και ασχολείται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το κλάδεμα του δέντρου.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, το δέντρο να ανήκει στον γείτονα. Εκεί, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις την άδειά του και να ασχοληθείς εσύ με το κλάδεμα. Ας ελπίσουμε να στη δώσει.
Κοπή δέντρων εντός ιδιοκτησίας
Πάμε και στην τελευταία περίπτωση, αυτή της κοπής δέντρων εντός της ιδιοκτησίας. Αν το δέντρο βρίσκεται σε εντός σχεδίου περιοχή, αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να πεταχτείς μέχρι την πολεοδομία και να εκδώσεις «Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας».
Αν το δέντρο βρίσκεται σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή σε δασική έκταση, απαιτείται η σχετική άδεια, που εκδίδεται από το αρμόδιο δασαρχείο.