Και αφού το βγάλαμε αυτό από μέσα μας, ας δούμε τι συμβαίνει όταν έχουμε μια παλιά πολυκατοικία που δεν έχει καθόλου ασανσέρ για να μπορεί να συναντηθεί ο κόσμος ή που θέλει να το αναβαθμίσει.
Τι ορίζει ο νόμος;
Δεν τα λέμε εμείς. Ο νόμος τα λέει.
Για την κατασκευή ανελκυστήρα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του Ν. 4067/2012 σε κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά το χρόνο ανέγερσής τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, ή που διαθέτουν ανελκυστήρα εκτός προδιαγραφών ή σε κτίρια όπου πρέπει να γίνει επέκταση των στάσεων του ανελκυστήρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα χρειάζονται τα εξής:
1.Σύμφωνα με το άρθρο 11του Ν.3209/2003 χρειάζεται το 51% του συνόλου των ψήφων της συνιδιοκτησίας. Εφόσον κατά τη σχετική για τη λήψη της απόφασης γενική συνέλευση δεν υπάρξει απαρτία, η συνέλευση επαναλαμβάνεται την ίδια μέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και η απόφαση λαμβάνεται με την απλή πλειοψηφία των παρόντων.
2.Ανάθεση σε μηχανικό για τοπογραφικό διάγραμμα, σχέδιο κάτοψης και τομής, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, καθώς και μελέτη του κτιρίου για εγκατάσταση εσωτερικού ή εξωτερικού ανελκυστήρα.
3.Επιλογή αρμόδιας εταιρίας για κατασκευή – συντήρηση ανελκυστήρων.
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ασανσέρ;
Η εγκατάσταση ενός ασανσέρ στην πολυκατοικία σας είναι μία μακροπρόθεσμη επένδυση και παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργικότητα αλλά και στην αξιοπιστία του κτιρίου.
Ένα σωστά λειτουργικό και καλαίσθητο ασανσέρ, εκτός του ότι καθιστά εύκολη και γρήγορη τη μετακίνηση των χρηστών, αυξάνει την αξία του ακινήτου, το καθιστά πιο ελκυστικό για πιθανούς αγοραστές και ενοικιαστές και βελτιώνει σημαντικά την προσβασιμότητα σε ηλικιωμένους και εμποδιζόμενα άτομα.
Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει ασανσέρ;
Αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε ασανσέρ στην πολυκατοικία σας, θα πρέπει πρώτα μέσα από μια γενική συνέλευση, να συγκεντρώσετε πληροφορίες για να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις για το κτίριό σας. Θα πρέπει να βρείτε άδειες, τυχόν επιδοτήσεις, και φυσικά θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος.
Και αφού υπολογίσετε το κόστος, σειρά έχει ο τρόπος αποπληρωμής του έργου. Πώς ακριβώς θα το χρηματοδοτήσετε; Πώς θα επιμεριστεί το κόστος ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους; Τι από αυτά θα καλύψει η χρηματοδότηση;
Στη συνέχεια αποφασίζεται η τοποθεσία εγκατάστασης του ασανσέρ. Οι αρχιτεκτονικές και τεχνικές μελέτες για το φρέαρ παίρνουν «φωτιά», το εσωτερικό του ανελκυστήρα σχεδιάζεται και όλες οι άδειες παίρνουν έγκριση (καλώς εχόντων των πραγμάτων).
Αφού καλυφθούν όλα τα προηγούμενα βήματα, σειρά έχει η εγκατάσταση του φρέατος και του ασανσέρ, και φυσικά ο τελικός καθαρισμός και η επιθεώρηση της ασφάλειας του έργου και της απόδοσής του.
Αν κάτι πάει στραβά στην πορεία (ας ευχηθούμε να μην), η εταιρεία που κατασκεύασε το έργο, έχει την ευθύνη να επαναφέρει την απρόσκοπτη λειτουργία του ανελκυστήρα στα φυσιολογικά στάνταρ.
Και σε περίπτωση αναβάθμισης;
Εκτός του αισθητικού μέρους, το να αναβαθμίσετε το παλιό ασανσέρ με ένα καινούριο, δημιουργεί μια νέα εμπειρία για όλους τους ιδιοκτήτες, τους ενοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της πολυκατοικίας.
Με την αντικατάστασή του, ανοίγει ένας νέος δρόμος για έξυπνες λύσεις και διασυνδέσεις στην πολυκατοικία. Με αυτόν τον τρόπο, η ζωή των χρηστών του ανελκυστήρα, γίνεται πιο εύκολη, και προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.