Επιδόματα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2022

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2022

Όλοι ζητάμε κάποια στιγμή μία ανανέωση στον χώρο μας. Ειδικά όταν αυτή η ανανέωση μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε περισσότερο! Ναι, σωστά κατάλαβες. Θα σου μιλήσουμε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που μπορεί να ανανεώσει το σπίτι σου, να το αναβαθμίσει και τελικά να το κάνει πιο αποδοτικό.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μία ανακαίνιση ξέρεις ότι είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και μπορεί να είναι κοστοβόρα. Εδώ έρχεται η βοήθεια από το κράτος. Όχι για να έχεις απλά ένα όμορφο σπίτι, αλλά για να το αναβαθμίσεις ενεργειακά με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, πιο χαμηλούς λογαριασμούς αλλά και για να αυξήσεις την αξία της ιδιοκτησίας σου. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ενεργοποιείται κάθε χρόνο με διαφορετικά κριτήρια και σου παρέχει επιδότηση έως και 75% για να ανακαινίσεις τον χώρο σου.

Τι σου προσφέρει το πρόγραμμα:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (κατοικίας, διαμερίσματος, κλιμακοστασίου, φωταγωγού)
  2. Τοποθέτηση –αναβάθμιση θερμομόνωσης (εξωτερικά, εσωτερικά)
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης με νέο, φυσικού αερίου, υγραερίου, βιομάζας, αντλίας θερμότητας κ.α.
  4. Συστήματα ζεστού νερού με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ αντλίες θερμότητας ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού κ.α)
  5. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης, θέρμανσης - ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης. (smart home)
  6. Αναβάθμιση φωτισμού

Έχω δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Εξοικονομώ;


Τα κριτήρια κάθε χρόνο είναι διαφορετικά αλλά υπάρχει συνήθως μία σταθερή συνισταμένη. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρης ή υψηλή) ή επικαρπίας σε μία κατοικία που μπορεί να συμπεριληφθεί ως επιλέξιμη κατοικία στο «Εξοικονομώ». Άλλα κριτήρια αποτελούν το εισόδημα. Ενδεικτικά, για το «Ανακαινίζω» το εισοδηματικό όριο ήταν 20.000 ευρώ για όλους και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 300.000€. Η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι συγκριτική, στο πλαίσιο της συνολικής βαθμολογίας των αιτούντων.

Άλλες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

  • Το σπίτι να είναι νόμιμο. Η κατασκευή του πρέπει να συμπίπτει με τα αρχικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία.
  • Η κατοικία να είναι κύρια. Εξοχικές κατοικίες ή ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.
  • Η κατοικία να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα κατοικίες που λόγω παλαιότητας ή με σοβαρές ζημιές από σεισμό δεν μπορούν πλέον να κατοικηθούν.
  • Το ακίνητο πρέπει να είναι Γ ενεργειακής κλάσης ή χαμηλότερη. Το ενεργειακό πιστοποιητικό ΠΕΑ προκύπτει ύστερα από μελέτη Μηχανικού και να αποτυπώνει την κατηγοριοποίησή του σε Γ, Δ, Ε, Ζ, Η ενεργειακής κλάσης.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2022» αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Ενέργειας στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν απαιτείται η προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.