Θέρμανση

Χειμώνας 2022 – 2023. Επιστροφή στο πετρέλαιο; Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις τιμές & τις ελαφρύνσεις

Χειμώνας 2022 – 2023. Επιστροφή στο πετρέλαιο; Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις τιμές & τις ελαφρύνσεις
Σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση ότι «ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος». Και όχι τυχαία. Οι ανατιμήσεις στα καθημερινά αγαθά αλλά και στο κομμάτι της ενέργειας είναι δυστυχώς πλέον κάτι δεδομένο και αναμενόμενο. Υπάρχουν όμως φέτος και κάποιες ελαφρύνσεις όπως το επίδομα θέρμανσης που θα ενεργοποιηθεί σύντομα, και μπορείς να το επωφεληθείς αυτό τον χειμώνα.

Κύριο μέλημα όλων τον φετινό χειμώνα είναι η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο ως τρόπο θέρμανση σε σπίτια και πολυκατοικίες. Τα προβλήματα στον εφοδιασμό του έχουν εκτινάξει την τιμή του στα ύψη, με τον κόσμο που το εμπιστευόταν να προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις, τουλάχιστον για το διάστημα 2022-2023.

Εμείς, στο Polikatikia.gr, θα είμαστε δίπλα σου με τις σχετικές πληροφορίες ώστε να μένεις ενημερωμένος και να συμβαδίζεις με τις συνεχείς εξελίξεις αφού όπως όλα δείχνουν η πιο συμφέρουσα λύση θέρμανσης αυτή τη χρονιά θα είναι το πετρέλαιο.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το πρώτο κίνητρο για τη στροφή στο πετρέλαιο είναι η επιδότηση του καυσίμου για πρώτη φορά στην αντλία, όπως ήδη συμβαίνει με το ντίζελ κίνησης.

Επίσης, η αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα του 2022-2023 και των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Αυτά διαμορφώνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για άγαμους και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Συνολικά το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από 300 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες, σε 350 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν για πρώτη φορά τον χειμώνα του 2022-2023 πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων (εκτός φυσικού αερίου) επωφελούνται με διπλάσιο επίδομα, ύψους 700 ευρώ.

Τα επιδόματα δεν είναι κάτι μόνιμο αλλά δίνονται ως μία ανακούφιση για τον φετινό χειμώνα αφού το φυσικό αέριο έχει ανέβει κατακόρυφα. Οπότε η προσπάθεια απομάκρυνσης από αυτό ως τρόπο θέρμανσης είναι κάτι που όλοι θέλουν να αξιολογήσουν. Γι’ αυτό, αν είσαι διαχειριστής θα ήταν μια καλή ευκαιρία να προτείνεις στην πολυκατοικία σου να στραφείτε σε άλλες μορφές ενέργειας και φυσικά να ενημερώσεις έγκαιρα τους ενοίκους για να δουν αν δικαιούνται να ενταχθούν στις ελαφρύνσεις.

Η ημερομηνία διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει. Στην εκκίνηση της σεζόν εκτιμάται ότι η τιμή, χωρίς την επιδότηση θα διαμορφωνόταν κοντά στα 1,70 ευρώ το λίτρο, από 1,1 ευρώ την περασμένη χρονιά, με μια αύξηση περίπου κατά 55%. Η νέα επιδότηση στην αντλία, η οποία θα δίνεται στις εταιρείες καυσίμων, θα μειώσει την τιμή περίπου στο 1,55 ευρώ, περιορίζοντας το ποσοστό της αύξησης γύρω στο 40%.

Πριν καταλήξετε σε κάποια μετατροπή του λέβητα φυσικού αερίου ξανά σε πετρέλαιο, ή νέα εγκατάσταση, που πολλοί χαρακτήρισαν ως «βήματα πίσω», μην ξεχνάτε να εκτιμήσετε το κόστος εγκατάστασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κτηρίου και αν συμφέρει εσάς και την πολυκατοικία σας.

Ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο ένας δύσκολος χειμώνας, που θα περάσει…

*οι παραπάνω πληροφορίες είναι έγκυρες, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, την 23η Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία συγγραφής του άρθρου, και ενδέχεται να αλλάξουν χωρίς ειδοποίηση στο μέλλον.