Τι είναι η συντήρηση καυστήρα και κάθε πότε γίνεται;
Αρχικά, ας δούμε τι εννοούμε με τη συντήρηση καυστήρα. Όταν κάνουμε συντήρηση καυστήρα, ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να καθαρίζουμε τον λέβητα, έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και απαλλάσσει από περιττά έξοδα για βλάβες ή έξοδα από τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου. Σκεφτείτε ότι με τη σωστή συντήρηση, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 50%.
Ο καθαρισμός δεξαμενής πρέπει να γίνεται κάθε 2 έτη. Και αυτό γιατί το πετρέλαιο αποτελεί φυσικό προϊόν και φυσικό είναι να περιέχει μικροποσότητες από διάφορες ουσίες, όπως νερό, θειάφι, χώμα κ.ά. Αυτά παραμένουν ως υπολείμματα στον πυθμένα της δεξαμενής και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του καυστήρα, αναμείξεις με το καθαρό πετρέλαιο, οξείδωση της δεξαμενής με αποτέλεσμα να υπάρξει διάτρηση και άλλες βλάβες που μόνο καλό δεν κάνουν.
Άλλος ένας σημαντικός λόγος είναι και ο περιβαλλοντικός. Με την καύση του πετρελαίου εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ρύποι που – μαντέψτε – ρυπαίνουν το περιβάλλον. Με τον έγκαιρο καθαρισμό του καυστήρα, μειώνεται σημαντικά αυτή η εκπομπή καυσαερίων.
Πώς γίνεται η συντήρηση και ο καθαρισμός;
Ο καθαρισμός της δεξαμενής δεν γίνεται από τον οποιονδήποτε. Πρέπει να κλείσετε ραντεβού με επαγγελματία τεχνικό, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης. Ο τεχνικός θα επισκεφτεί τον χώρο σας και αυτό που θα κάνει είναι να μετρήσει, να ελέγξει, να καθαρίσει τον λέβητα και τη δεξαμενή, να ρυθμίσει τον θερμοστάτη, να ελέγξει το φίλτρο, το δοχείο διαστολής, τον κυκλοφορητή και το όργανο για την αυτόματη πλήρωση, να κάνει ρυθμίσεις για τη σωστή αναλογία πετρελαίου-αέρα, να κάνει εξαέρωση στον καυστήρα και να ελέγξει τα καυσαέρια και τις όποιες διαρροές.
Αφού τελειώσει με όλες αυτές τις διαδικασίες, θα σας παραδώσει φύλλο ελέγχου καύσης και θα σημειώσει στο ημερολόγιο του λεβητοστασίου ό,τι ακριβώς έκανε στον λέβητα και στη δεξαμενή.
Είδη καθαρισμού καυστήρα πετρελαίου
Για τη διαδικασία του καθαρισμού του λέβητα υπάρχουν δύο είδη:
Ο ξηρός καθαρισμός που γίνεται με ειδικές βούρτσες που καθαρίζουν τα υπολείμματα της καύσης, το εσωτερικό του λέβητα και των εξαρτημάτων του, και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Ο χημικός καθαρισμός που σκοπό έχει την απομάκρυνση των αλάτων νερού από το εσωτερικό του λέβητα. Πρόκειται για έναν αρκετό ισχυρό καθαρισμό και γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Πώς ελέγχω την απόδοση του λέβητα;
Η απόδοση του λέβητα και η καύση ελέγχεται με ειδικά όργανα που ελέγχουν και αναλύουν τα καυσαερίων που εκπέμπονται, την αναλογία οξυγόνου- διοξειδίου του άνθρακα, τη θερμοκρασία των καυσαερίων και τη θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του λέβητα. Προφανώς και αυτά γίνονται από τον επαγγελματία.
Και ποιο το κόστος;
Το κόστος πάει αναλογικά. Εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα, το οποίο μετριέται σε χιλιάδες θερμίδες, αλλά και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.