Διαχείριση

Έγινες διαχειριστής της πολυκατοικίας: Και τώρα τι;

Έγινες διαχειριστής της πολυκατοικίας: Και τώρα τι;
Μπορεί να το σκεφτόσουν καιρό. Ίσως, ήσουν ο μόνος που προσφέρθηκε ή τελικά να το έκανες για την εμπειρία. Ή πολύ απλά, γιατί σου αρέσει να βοηθάς τους γύρω σου. Είναι, όμως, επίσημο. Είσαι ο διαχειριστής στην πολυκατοικίας σου! Και τώρα; Η δουλειά του διαχειριστή μπορεί να μην είναι απλή αλλά μπορεί να γίνει πιο εύκολη με σωστή οργάνωση, τις απαραίτητες γνώσεις και πάνω απ’ όλα, υπομονή!

Ως διαχειριστής, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι αυτή η ευθύνη «χωρίζεται» σε δύο βασικούς πυλώνες, ο πρώτος είναι το κτήριο και ο δεύτερος και σημαντικότερος, οι άνθρωποι. Είσαι υπεύθυνος για την πολυκατοικία, την ασφάλειά της, τη συντήρησή της, την εύρυθμη λειτουργία της. Όμως, είσαι υπεύθυνος και για την καλή συμβίωση των ανθρώπων της, με σκοπό να λύνεις πάντα τις διαφωνίες, να επικοινωνείς και να ακούς κάθε κάτοικο επιθυμώντας την καλύτερη δυνατή λύση για το συμφέρον όλων.

Σε αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσουμε να κάνεις μία δυναμική αρχή ως διαχειριστής και να οργανώσεις σιγά σιγά τις πρώτες αρμοδιότητες που πρέπει να διευθετήσεις. Λένε ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα, οπότε οπλίσου με υπομονή για να γίνεις ο αγαπημένος διαχειριστής της πολυκατοικίας σου σύντομα!


Γνώρισε όλους τους κατοίκους …από την αρχή!Μπορεί να είσαι κάτοικος ή ιδιοκτήτης χρόνια στην πολυκατοικία σου. Με κάποιους μιλάς, με κάποιους λες μία «καλημέρα» ή κάποιους να μην θες ούτε να τους βλέπεις! Τώρα, όμως, που είσαι διαχειριστής πρέπει να κάνεις μία νέα αρχή και να είσαι αντικειμενικός απέναντι σε όλους. Όπως και να τους θεωρείς όλους ίσους. Ως διαχειριστής, δεν κάνεις θελήματα ή χάρες όπως και δεν «ρίχνεις» κιόλας κάποιον κάτοικο ή να είσαι πιο αυστηρός επειδή δεν είχατε και τις καλύτερες σχέσεις στο παρελθόν. Όπως και να έχει, η συμβουλή μας είναι να δεις τη νέα σου ευθύνη άκρως επαγγελματικά και να έχεις στο μυαλό σου ότι ο σκοπός σου είναι να ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις όλων των κατοίκων και της πολυκατοικίας.


Μάθε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κτήριοΔεν κάνουμε λόγο μόνο για τη φυσική υπόσταση του κτηρίου αλλά κυρίως την οικονομική. Αν υπάρχουν λογαριασμοί που έχουν καθυστερήσει ή κάθε πότε έρχονται, ενημερώσου σχετικά. Μάθε, επίσης, από τον προηγούμενο διαχειριστή ή τους συνιδιοκτήτες αν υπάρχει κάποια έκτακτη εργασία εν εξελίξει ή πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και δεν γνώριζες. Συστήσου, επίσης, με τους ανθρώπους οι οποίοι φροντίζουν για την πολυκατοικία όπως τη συντήρηση του ανελκυστήρα, το συνεργείο καθαρισμού ή τους επαγγελματίες που συνεργάζονται σταθερά με την πολυκατοικία σε τυχόν έκτακτες περιπτώσεις και ρώτησέ τους την γνώμη τους, αφού γνωρίζουν το κτήριο και έχουν αρκετή εμπειρία για να σε βοηθήσουν.


Μάθε για τα χιλιοστά των διαμερισμάτωνΠριν ξεκινήσεις την κατανομή των κοινοχρήστων, πρέπει να γνωρίζεις τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος. Ίσως το γνωρίζεις ήδη, αλλά τα διαμερίσματα δεν πληρώνουν όλα το ίδιο. Το καθένα έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής σύμφωνα με τα χιλιοστά επιβάρυνσης ή αλλιώς συντελεστές επιβάρυνσης. Με βάση το ποσοστό επί τοις χιλίοις που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτησία, επιμερίζονται οι δαπάνες της πολυκατοικίας όπως η κατανάλωση νερού ή τα έξοδα καθαρισμού. Ο συντελεστής μπορεί να μεταβάλλεται όταν πρόκειται για παράδειγμα για την κατανάλωση πετρελαίου ή σύμφωνα με το καταστατικό κάποια διαμερίσματα π.χ. σε υψηλότερους ορόφους να έχουν αυξημένη συμμετοχή. Τέλος, υπάρχουν και τα διαμερίσματα που είναι κενά οπότε μπορείς να μάθεις τι ισχύει για τα κλειστά διαμερίσματα και ποια είναι η σχετική πρόβλεψη για αυτά.Καταστατικό, η «Βίβλος» του διαχειριστή!Ένα έγγραφο είναι πλέον για σένα και για την πολυκατοικία …ιερό, και αυτό είναι το καταστατικό της πολυκατοικίας σου. Σε αυτό το έγγραφο, μπορεί να καταφύγει κάθε κάτοικος ή συνιδιοκτήτης και να βρει τη λύση που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κανονισμό που έχει οριστεί από τη δημιουργία της πολυκατοικίας. Αναζήτησέ το, μελέτησέ το και δες πώς μπορεί να σε εξυπηρετήσει σε πολλά καθημερινά ζητήματα της πολυκατοικίας. Μάθε περισσότερα για το καταστατικό της πολυκατοικίας, τι είναι και ποιος είναι ο σκοπός του, με τη βοήθεια του Polikatikia.gr.


Διατήρηση αποθεματικού

Στις ευθύνες του διαχειριστή ανήκει και το αποθεματικό της πολυκατοικίας. Τι είναι όμως το αποθεματικό; Το αποθεματικό έχει σχηματιστεί ως ένα κοινό ταμείο με τη συμμετοχή όλων των ενοίκων της πολυκατοικίας, το οποίο βρίσκεται στη δικαιοδοσία του διαχειριστή. Με αυτά τα χρήματα μπορείς να αντιμετωπίσεις έκτακτες δαπάνες ή να καλύψεις ένα μεγαλύτερο ποσό όπως είναι η αγορά πετρελαίου. Αν αναρωτιέσαι τι είναι το αποθεματικό, μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις με το Polikatikia.gr!


Μάθε τους οφειλέτεςΚαι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Προφανώς, θα συναντήσεις και κατοίκους οι οποίοι κάποιο μήνα ή παραπάνω δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστά τους. Εδώ πρέπει να γίνεις πιο επίμονος και περισσότερο διεκδικητικός. Μην ξεχνάς ότι όταν κάτι δεν πληρώνεται εσύ είσαι υπεύθυνος για το πώς θα καλυφθεί τελικά αυτό το ποσό που λείπει. Μάθε περισσότερα για το τι γίνεται με τα απλήρωτα κοινόχρηστα και προσπάθησε πάντα να βρίσκεις λύση και τη μέση οδό, ίσως και με τη δυνατότητα ενός διακανονισμού.


Και τώρα, τα κοινόχρηστα!Έμαθες τα βασικά, τα χιλιοστά των διαμερισμάτων, έβαλες σε μία τάξη τις δαπάνες και τα μηνιαία έξοδα. Τώρα, ήρθε η ώρα για την έκδοση κοινοχρήστων! Η βασική αρμοδιότητά σου ως διαχειριστής. Φυσικά, πάντα υπάρχει τρόπος να κάνεις τη δουλειά σου ακόμα πιο εύκολη χωρίς αμέτρητα χαρτιά να κατακλύζουν τον χώρο σου και βέβαια να γίνονται όλα ψηφιακά και αυτόματα χωρίς περιθώρια λάθους. Σε αυτό, μπορεί να σε βοηθήσει το app του Polikatikia.gr για να έχεις πλήρη εικόνα για τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας αλλά και να δώσεις πρόσβαση σε όλους. Γιατί αν κάτι πρέπει να σε χαρακτηρίζει ως διαχειριστή είναι πάνω απ’ όλα η διαφάνεια!

Και φυσικά, να είσαι ο εαυτός σου!

Πρέπει να επιλέξεις τι διαχειριστής θες να είσαι! Η ευθύνη ενός διαχειριστή είναι μία δύσκολη υπόθεση που θα καταναλώνει πολύ από τον χρόνο σου. Θα έχει όμως καλές στιγμές αλλά και δύσκολες στιγμές. Αν όμως σε γεμίζει η αίσθηση ότι βοηθάς τους γείτονές σου και κάνεις τη συμβίωση της πολυκατοικίας σου πιο ομαλή τότε ανταμείβεσαι επάξια. Σκέψου απλά πώς θα ήθελες να είναι ο δικός σου διαχειριστής. Να είναι επικοινωνιακός, με υπομονή, ευγένεια και ίσως και επιμονή! Να είσαι καλός με τους ανθρώπους, διεκδικητικός και διαλλακτικός εκεί που χρειάζεται. Στην τελική, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου!

Όμως δεν χρειάζεται να είσαι μόνος σε όλο αυτό. Με μια πληθώρα υπηρεσιών, σχεδιασμένων ειδικά για να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη του διαχειριστή και του κατοίκου, το polikatikia.gr ecosystem σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά στη διαχείριση της πολυκατοικίας σου. Είτε πρόκειται για τη διαχείριση οικονομικών, την αντιμετώπιση προβλημάτων, είτε για την αποτελεσματική επικοινωνία με τους κατοίκους, επωφελήσου από τις δυνατότητες που σου προσφέρει το Polikatikia.gr.

Σχέτικα άρθρα

Απρ 01, 2024 Διαχείριση
Κατοικίδια σε διαμέρισμα: Τι ισχύει σύμφωνα με τον νέο νόμο;

Κατοικίδια σε διαμέρισμα: Τι ισχύει σύμφωνα με τον νέο νόμο;

Έχεις στα άμεσά σου σχέδια να φέρεις ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι. Ίσως θέλεις να αλλάξεις σπίτι και ο μικρός πιστός σου φίλος προφανώς να σε ακολουθήσει. Τα προβλήματα ξεκινούν όμως όταν οι ιδιοκτήτες σε ρωτούν αν έχεις κατοικίδιο, οι αγγελίες αναγράφουν «όχι κατοικίδια» και εσύ τελικά δεν ξέρεις τι ισχύει και τι όχι. Δεν θα ήταν όλα πιο εύκολα αν γνώριζες τον νόμο για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες; Σε μία πρόταση, σου υποσχόμαστε ότι θα ακούσεις αυτό που περιμένεις. Οι μικροί μας φίλοι είναι μέλη της οικογένειάς μας και σαφώς κανένας νόμος δεν απαγορεύει τη συμβίωσή τους μαζί σου, ακόμα κι αν είσαι σε διαμέρισμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις, για να είναι αυτή η συμβίωση προσιτή προς όλους γιατί όντως υφίστανται κάποιοι περιορισμοί για τα διαμερίσματα. Ο νέος νόμος 4830/2021 (ΦΕΚ Α 15/02.02.2021) έφερε σημαντικές αλλαγές σχετικά με τη διατήρηση κατοικίδιων ζώων σε πολυκατοικίες. Πριν ίσχυαν πιθανώς περιορισμοί που αναγράφονταν στον κανονισμό της πολυκατοικίας σας, οι οποίοι τώρα μπορεί να μην ισχύουν. Ας δούμε αναλυτικά τι λέει ο νέος νόμος. 1) Περιορισμός στον αριθμό Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, με την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται μέσα στο διαμέρισμα και όχι μόνιμα σε μπαλκόνια ή αυλές. Ωστόσο, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να θέσει περιορισμό στον μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα, έως και τρία (3). Κάθε αλλαγή στον κανονισμό ισχύει μόνο μετά από δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή της στη Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας. 2) Περιορισμός για τους κοινόχρηστους χώρους Τα κατοικίδιά σου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζουν μόνιμα στη βεράντα σου ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματός σου. Ο νόμος ορίζει ότι τα κατοικίδια διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και μόνο με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας όπως στην πυλωτή, στον κήπο, στον ακάλυπτο ή στην ταράτσα. Υποχρεώσεις: Κανόνες ευζωίας, υγειονομικές διατάξεις, κοινή ησυχία 3) Διατήρησε τα επίσημα στοιχεία του κατοικίδιού σου Το κατοικίδιό σου ζει επίσημα στο σπίτι σου και πρέπει να το θεωρείς και επίσημα μέλος της οικογένειάς σου. Όταν πρόκειται για σκύλους και γάτες, φρόντισε να έχουν σημανθεί, να έχουν καταγραφεί και διατήρησε επικαιροποιημένα τα στοιχεία τους στο ΕΜΖΣ όπως και το ηλεκτρονικό τους βιβλιάριο. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων, των υγειονομικών αλλά και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας. Γι’ αυτό, σεβόμαστε και αγαπάμε τους μικρούς μας φίλους και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ένα ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον για τη ζωή τους.

Δεκ 10, 2022 Διαχείριση
Ιδέες για χριστουγεννιάτικο στολισμό πολυκατοικίας

Ιδέες για χριστουγεννιάτικο στολισμό πολυκατοικίας

Το ξέρουμε ότι για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη και λαμπερή εποχή του χρόνου. Και δεν έχουν άδικο! Όλα γίνονται πιο φωτεινά και λιγότερο μονότονα. Χρώμα, λάμψη και λίγη μαγεία παντού. Ακόμα και μία σύντομη βόλτα γίνεται αξέχαστη σε μία όμορφα στολισμένη γειτονιά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το παρακάνουμε λίγο. Έως πολύ. Αμέτρητα λαμπάκια, πολύχρωμοι στολισμοί, Άγιοι Βασίληδες που κρέμονται από μπαλκόνια και πολλά άλλα στολίδια μικρά ή μεγάλα που φιλοξενούνται στις προσόψεις ή στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών. Τις φετινές γιορτές, επίσης, δεν μπορείς να μη θαυμάσεις τα λαμπάκια χωρίς να περάσει απ’ το μυαλό σου ο λογαριασμός του ρεύματος. Ακολούθησε μερικές συμβουλές μας για να στολίσεις όμορφα το σπίτι ή την πολυκατοικία σου χωρίς υπερβολές ή φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος! Διάλεξε 1 -και μόνο ένα- χρώμα Η αγορά της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης κάθε χρόνο εξελίσσεται. Αμέτρητα καινούργια στολίδια, νέοι τρόποι στολισμού και ιδέες μπορούν να σε ωθήσουν σε μία έκρηξη υπερκαταναλωτισμού γιατί απλά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. “Μα είναι όλα τόσο ωραία!” λες από μέσα σου. Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται, η συμβουλή μας είναι να διαλέξεις ένα μόνο χρώμα και να επιμείνεις σε αυτό. Για παράδειγμα, το κόκκινο, το χρυσό ή το ασημί μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα τελικά στο τι θα ψωνίσεις ή όχι αλλά και να έχεις μία ομοιομορφία στον στολισμό σου. Επιχείρηση λαμπάκια! Τα λαμπάκια είναι το πιο κλασικό στολίδι σε εξωτερικά ή εσωτερικά σημεία του σπιτιού. Διατίθενται σε διάφορες επιλογές κυρίως όμως σε θερμό ή ψυχρό τόνο αλλά και σε πολύχρωμο. Αν κάποια από τα λαμπάκια σου έχουν καεί ή τα έβγαλες απ’ την κούτα και πρέπει να τα ξεμπλέξεις με τις ώρες, τότε ίσως είναι ευκαιρία να αγοράσεις τα πιο οικονομικά led λαμπάκια που κυκλοφορούν στην αγορά. Πριν πεις ότι σε βάζουμε σε έξοδα σκέψου ότι τα led λαμπάκια έχουν έως και τη μισή κατανάλωση από τα παραδοσιακά που ίσως έχεις χρόνια στην κατοχή σου. Αν βρίσκεσαι σε πολυκατοικία και ξέρεις ότι οι περισσότεροι θα στολίσετε με λαμπάκια τα μπαλκόνια σας μπορείς να συνεννοηθείς με τους γείτονές σου ώστε όταν τα ανάβετε να τα βάλετε σε σταθερό πρόγραμμα που δεν αναβοσβήνουν ή κάνουν περίεργες «χορογραφίες» για να έχετε μια ομοιομορφία ακόμα και αν δεν είναι όλα στην ίδια απόχρωση. Είσοδος πολυκατοικίας Στην ουσία δεν χρειάζονται πολλά για να μπεις στο mood των Χριστουγέννων. Ένα στεφάνι στην πόρτα, ένα αλεξανδρινό σε γλάστρα για την είσοδο της πολυκατοικίας ή κάποια διακριτικό κόκκινα elements όπως μερικοί φιόγκοι ή γκι μπορούν να δώσουν έναν χριστουγεννιάτικο τόνο στην πολυκατοικία χωρίς υπερβολές. Μην ξεχνάς τη σκάλα Η σκάλα της πολυκατοικίας εσωτερικά και εξωτερικά είναι ένα ωραίο σημείο που μπορείς να δώσεις χριστουγεννιάτικες νότες. Μία πρασινάδα ή κάποια στολίδια ανά όροφο είναι μια ωραία ιδέα που δίνει μία ωραία ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά. Ούτως ή άλλως, οι επισκέπτες σου δεν θα φτάσουν μόνο μέχρι την είσοδο! Eco-friendly Christmas Αν είστε μία πολυκατοικία που είστε πιο ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον μπορείτε να διαλέξετε μία πιο eco-friendly διακόσμηση. Γι’ αυτό μπορείτε από φέτος να αποφύγετε το πλαστικό ή ό,τι καταναλώνει ρεύμα χωρίς να χάσετε τίποτα από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Προσθέστε περισσότερο ξύλο με διακοσμητικά που υπάρχουν στην αγορά ή δώστε την ευκαιρία στα παιδιά της πολυκατοικίας να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους και να φτιάξουν τις δικές τους χειροτεχνίες με ζωγραφιές, κάρτες ή στολίδια από απλά υλικά. Σίγουρα θα το λατρέψουν όπως και εσείς! Επίσης τίποτα δεν είναι πιο φυσικό από τα λουλούδια! Μερικά χριστουγεννιάτικα φυτά που θα βρεις σε αφθονία στα τοπικά καταστήματα θα δώσουν μία ζεστασιά στον χώρο. Αρκεί έστω ένας κάτοικος να τα περιποιείται όπως τους αξίζει!

Νοε 25, 2022 Διαχείριση
Κοινόχρηστα: Τι περιλαμβάνουν και ποιος πληρώνει τι;

Κοινόχρηστα: Τι περιλαμβάνουν και ποιος πληρώνει τι;

Από τη στιγμή που διαμένεις σε ένα σπίτι, ξέρεις ότι στα πάγια έξοδά σου προστίθενται τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Η έκδοση κοινοχρήστων γίνεται σε μηνιαία βάση και σε κάθε διαμέρισμα αναλογεί διαφορετικό ποσοστό των εξόδων. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις ό,τι χρειάζεται να ξέρεις γύρω από τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας σου, για να είσαι πλήρως ενημερωμένος για την όλη διαδικασία και τη σωστή καταβολή τους. Τι πληρώνουμε στα κοινόχρηστα; Τα κοινόχρηστα είναι το σύνολο των δαπανών που αφορούν εργασίες συντήρησης και επισκευής κοινόχρηστων χώρων και μηχανημάτων. Τα κοινόχρηστα έξοδα συνήθως περιλαμβάνουν: κοινόχρηστο λογαριασμό ρεύματος, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, κοινόχρηστο λογαριασμό νερού, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης κ.α. Ο υπεύθυνος για την έκδοση κοινοχρήστων είναι ο διαχειριστής που οφείλει να συγκεντρώνει τα έξοδα μαζί με τις νόμιμες αποδείξεις τους, αναλαμβάνει τον υπολογισμό, τη μηχανογράφηση και τον σωστό καταμερισμό τους σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τελικά να διαμοιράσει τα ειδοποιητήρια σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ώστε να εξοφληθεί η μηνιαία τους οφειλή. Πώς κατανέμονται τα ποσά των κοινόχρηστων δαπανών; Κάθε διαμέρισμα (ιδιοκτησία) έχει και το δικό του ποσοστό, που του αναλογεί στη χρήση των κοινόχρηστων παροχών και αυτό ορίζεται από τον κανονισμό της συνιδιοκτησίας. Κάθε έξοδο κατηγοριοποιείται βάση του είδους του. Η καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων ανήκει στην κατηγορία «Κοινοχρήστων», ενώ η συντήρηση του ασανσέρ στην κατηγορία ποσοστών που αφορούν δαπάνες του «Ανελκυστήρα», ενώ δαπάνες συντήρησης θέρμανσης με τα αντίστοιχα ποσοστά «Θέρμανσης». Αυτές οι τρείς είναι οι βασικές κατηγορίες χιλιοστών και ορίζονται από την κατανομή χιλιοστών του μηχανικού και περιλαμβάνονται στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις με ιδιαιτερότητες κάποιες πολυκατοικίες μπορεί να διατηρούν περισσότερες κατηγορίες ποσοστών. Κάθε δαπάνη, λοιπόν, διαμοιράζεται ανάλογα την κατηγορία στα διαμερίσματα και αφορά τον ένοικο ή τον ιδιοκτήτη. Τα ποσοστά (ή χιλιοστά) ανάλογα την κατηγορία έχουν υπολογιστεί με βάση χαρακτηριστικά, όπως το εμβαδόν για τα χιλιοστά «Κοινοχρήστων», ο όροφος για τα χιλιοστά «Ανελκυστήρα» και ο όγκος του διαμερίσματος σε συνδυασμό με τις απώλειες του για αυτά τις θέρμανσης. Τα χιλιοστά συμμετοχής είναι απαραίτητα για να υπολογιστούν τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Πότε πληρώνει ο ενοικιαστής ή ο ιδιοκτήτης; Οι ενοικιαστές έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν τις τακτικές δαπάνες κοινοχρήστων, που αιτία έχουν την καθημερινή χρήση ή φθορά λόγω αυτής, όποτε εκδίδονται. Στις δαπάνες αυτές εντάσσονται οι λογαριασμοί κοινόχρηστου ρεύματος, ύδατος, η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση του ανελκυστήρα, η αλλαγή μιας καμένης λάμπας κ.α. Οι δαπάνες ιδιοκτητών συνήθως αφορούν μεγαλύτερα έργα ή επισκευές όπως αλλαγή κάθετης σωλήνας αποχέτευσης, βάψιμο πρόσοψης πολυκατοικίας κλπ. Σε ένα πιο ξεκάθαρο παράδειγμα, θα λέγαμε ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να καλύψει την αντικατάσταση ενός κοινόχρηστου σωλήνα αποχέτευσης αλλά όχι την απόφραξη της αποχέτευσης λόγω τακτικής χρήσης. Αυτές πρέπει να διαχωρίζονται εμφανώς στο ειδοποιητήριο. Αυτές έχει υποχρέωση να τις ζητήσει από τον ιδιοκτήτη ο διαχειριστής ενώ συνήθης τακτική αποτελεί η καταβολή τους από τον ένοικο και στην συνέχεια η αφαίρεσή τους από την καταβολή του ενοικίου. Το τελευταίο όμως αποτελεί προϊόν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη. Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ευθύνη αποπληρωμής των κοινοχρήστων του διαμερίσματος βαραίνει τον ιδιοκτήτη. Τι γίνεται αν κάποιος δεν πληρώνει; Ένα από τα καθήκοντα του διαχειριστή είναι και η είσπραξη των κοινοχρήστων. Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς γείτονες, ένας διαχειριστής πρέπει να φροντίζει να έχει πάντα διαφανείς και αιτιολογημένες δαπάνες. Κάθε απορία πρέπει να επιλύεται άμεσα και πειστικά, με σκοπό την ομαλή διαδικασία κατανομής και εξόφλησης των δαπανών. Ο διαχειριστής πρέπει να είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης σε μία πολυκατοικία αλλά να μπορεί να γίνει επίμονος όταν πρόκειται για την έγκαιρη κάλυψη των δαπανών. Αν παρ' όλα αυτά κάποιο από τα διαμερίσματα αρνείται την εξόφληση της οφειλής του, ο διαχειριστής οφείλει να παραπέμψει το θέμα στη συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Όταν η γενική συνέλευση αποφασίζει τη δικαστική οδό, η συνιδιοκτησία στρέφεται ενάντια στον ιδιοκτήτη ασχέτως αν οι οφειλές αφορούν τον ένοικο. Για αυτό τον λόγο, οι ιδιοκτήτες επιβάλλεται να ενδιαφέρονται ως προς την ενημέρωσή τους σχετικά με την πορεία των οφειλών των ενοικιαστών τους. Υπάρχει τρόπος να κάνω την έκδοση κοινοχρήστων ψηφιακά; Φυσικά! Η ψηφιακή έκδοση κοινοχρήστων μπορεί να γίνει κάθε μήνα αυτόματα και να διατηρείται ψηφιακό αρχείο σε cloud για όλα τα έγγραφα και τα παραστατικά. Οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε δαπάνη και να εξασφαλίζεται πλήρης διαφάνεια για όλους, με σκόπο την ομαλή λειτουργία της πολυκατοικίας. Στο app του polikatikia.gr μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα την επόμενη έκδοση κοινοχρήστων απολύτως δωρεάν!

Ιαν 10, 2023 Διαχείριση
Πυρασφάλεια στην πολυκατοικία

Πυρασφάλεια στην πολυκατοικία

Η καθημερινότητα στο σπίτι σου είναι αδιάκοπη. Ηλεκτρικές συσκευές είναι στην πρίζα κάθε στιγμή. Το λάδι στο τηγάνι ανεβάζει θερμοκρασία και το τζάκι καίει. Τα κεριά ανάβουν σε κάθε γωνιά του χώρου σου και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όλα καλά αν τηρείς όλες τις διατάξεις για πυρασφάλεια στην πολυκατοικία σου για παν ενδεχόμενο. Αν δεν γνωρίζεις τι χρειάζεται να καλύψεις για την απαραίτητη ασφάλεια στο σπίτι σου σε περίπτωση πυρκαγιάς τότε συνέχισε να διαβάζεις. Τι είναι η πυρασφάλεια; Στην πολυκατοικία είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ικανός αριθμός πυροσβεστήρων ώστε να καλύπτουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις κινδύνου πυρκαγιάς. Κάποιοι χώροι όπως το λεβητοστάσιο, ο καυστήρας ή ο ηλεκτρικός πίνακας είναι πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο πυρκαγιάς και θεωρούνται σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Τι λέει ο νόμος πυρασφάλειας για μία πολυκατοικία; Μία πολυκατοικία πρέπει να έχει εξοπλιστεί με το σωστό είδος αλλά και τον προβλεπόμενο αριθμό πυροσβεστήρων από τον Νόμο. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, ο εν ενεργεία διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την ύπαρξη αλλά και την εγκατάσταση κοινόχρηστων αναγομωμένων πυροσβεστήρων, πυροσβεστικών φωλιών, ανιχνευτών πυρκαγιάς κ.α. για την πολυκατοικία, από μία πιστοποιημένη εταιρεία. Τα τετραγωνικά του κτηρίου και οι όροφοι θα καθορίσουν τον αριθμό και το είδος των πυροσβεστικών μέσων που χρειάζεται κάθε πολυκατοικία. Τι είναι η μελέτη πυρασφάλειας; Για τη μελέτη πυρασφάλειας σε μια πολυκατοικία χρειάζεσαι έναν αρμόδιο Μηχανικό. Η μελέτη του κατατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την έγκρισή της και στη συνέχεια εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας. Πλέον η μελέτη μπορεί να κατατεθεί και ηλεκτρονικά μέσω του αδειοδοτικού συστήματος της e-adeies.gr. Όταν παρέλθει ο χρόνος ισχύος του πρέπει να γίνει εκ νέου μελέτη ώστε να ανανεωθεί το πιστοποιητικό. Γενικές συμβουλές για την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς Τοποθέτησε εντός του διαμερίσματός σου ακόμα και μικρότερους πυροσβεστήρες σε καίρια σημεία όπως κοντά στην κουζίνα ή στον διάδρομο. Βεβαιώσου ότι οι πυροσβεστήρες σου είναι πάντα αναγομωμένοι. Αν βρίσκεσαι στην κουζίνα και καμένο λάδι έχει πάρει φωτιά, δεν ρίχνεις ποτέ νερό γιατί αυξάνεις τον κίνδυνο. Προσπάθησε να κλείσεις την παροχή του οξυγόνου στη φωτιά γι’ αυτό κάλυψέ τη με μία βρεγμένη πετσέτα ή άλλο σκεύος. Αν υπάρχει ήδη φωτιά στον χώρο και βλέπεις ότι καπνός καλύπτει το δωμάτιο, κινήσου χαμηλά γιατί ο καπνός οδηγείται προς τα πάνω. Απομακρύνσου από τον καπνό περπατώντας στα γόνατα ή έρποντας για να μην εισπνεύσεις μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου εξόδους διαφυγής. Μην ξεχνάς ότι το μπαλκόνι δεν θεωρείται πάντα διέξοδος, εκτός από περιορισμένη ώρα ή αν κάποιος βρίσκεται ήδη κοντά για βοήθεια. Αν φύγεις απ’ το διαμέρισμά σου και βρίσκεσαι σε πολυκατοικία, μην μπεις σε καμία περίπτωση στο ασανσέρ γιατί αν η φωτιά επεκταθεί μπορεί να γίνει διακοπή ρεύματος. Αν χρησιμοποιήσεις τον πυροσβεστήρα για πρώτη φορά, στόχευσε στη βάση της φωτιάς και όχι στην κορυφή της. Αν η φωτιά επεκταθεί και δεν μπορείς πλέον να την περιορίσεις, καλείς άμεσα στο 199 και με ψυχραιμία ενημερώνεις τους αρμόδιους για την έκταση της φωτιάς και αν υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα στο κτήριο.