Διαχείριση

Λογαριασμός ΔΕΗ: Οδηγός για πληρωμή ρεύματος

Λογαριασμός ΔΕΗ: Οδηγός για πληρωμή ρεύματος
Βρέθηκες σε δύσκολη θέση; Δυσκολεύεσαι να ανταπεξέλθεις στον λογαριασμό ρεύματος της ΔΕΗ; Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνος/η! Πολλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά μην ανησυχείς, υπάρχουν λύσεις για να τα βγάλεις πέρα και να δεις φως (κυριολεκτικά και μεταφορικά)!

Βήμα 1ο Μίλα στη ΔΕΗΠρώτα απ’ όλα σηκώνεις το τηλέφωνο και παίρνεις… την κατάσταση στα χέρια σου. Κάλεσε απευθείας τη ΔΕΗ στην εξυπηρέτηση πελατών (τηλ. 800 900 1000). Ξέρουμε, μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά οι εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών είναι εκεί για να σε βοηθήσουν. Πιο τρομακτικό είναι το κομμένο ρεύμα και η διαδικασία επανασύνδεσης.

Μην ντρέπεσαι να εξηγήσεις την οικονομική σου κατάσταση. Όσο πιο ειλικρινής είσαι, τόσο καλύτερα μπορούν να σε βοηθήσουν να βρείτε μαζί μια λύση μαζί. Εξήγησε τους τους λόγους που δυσκολεύεσαι να πληρώσεις και ρώτησε για τις διαθέσιμες επιλογές. Ίσως σε εκπλήξει πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι η ΔΕΗ.Βήμα 2ο: Δες τις επιλογές σου


Η ΔΕΗ προσφέρει διάφορες επιλογές για να διαχειριστείς την οφειλή σου και να αποφύγεις την διακοπή του ρεύματος. Ας δούμε τι μπορεί να σου ταιριάζει:

 • Συμφωνία Ρύθμισης Οφειλής: Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορείς να σπάσεις τον λογαριασμό σου σε πιο διαχειρίσιμες δόσεις. Η ΔΕΗ θα συνεργαστεί μαζί σου για να καθορίσει ένα ποσό και διάρκεια δόσεων που ανταποκρίνονται στις οικονομικές σου δυνατότητες.
 • Κοινωνικό Τιμολόγιο: Αν πληροίς ορισμένα κριτήρια, μπορείς να αιτηθείς το κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δικαιούσαι μειωμένη χρέωση για το ρεύμα. Ρώτησε τη ΔΕΗ για τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 • Επιδότηση ΔΕΚΟ: Σε περιπτώσεις ακραίας οικονομικής δυσχέρειας, ίσως δικαιούσαι επιδότηση από το ΔΕΚΟ (Δημόσια Έργα και Κοινωνική Πολιτική). Επικοινώνησε μαζί τους για να μάθεις σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα και πώς να υποβάλεις αίτηση.

Βήμα 3: Δεν είσαι μόνος/η! Αναζήτησε οικονομική στήριξηΕκτός από τη ΔΕΗ, υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που μπορούν να σε βοηθήσουν με τον λογαριασμό του ρεύματος, όπως:

 • Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου σου: Ο Δήμος σου μπορεί να διαθέτει προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες για να δεις αν πληροίς τα κριτήρια και να μάθεις σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα.
 • Φιλανθρωπικοί Οργανισμοί: Πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί στην Ελλάδα προσφέρουν βοήθεια σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Κάνε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην περιοχή σου που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσο πρόθυμοι είναι να βοηθήσουν.
 • Εθνική Ένωση Αλληλεγγύης: Η Εθνική Ένωση Αλληλεγγύης είναι ένας οργανισμός που προσφέρει οικονομική βοήθεια σε άτομα και οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα τους ή να τους καλέσεις για να δεις αν πληροίς τα κριτήρια για στήριξη.


Βήμα 4: Be your own heroΕνώ η εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας είναι σημαντική, υπάρχουν και πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου για να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος και να μειώσεις το ποσό του λογαριασμού σου. Σκέψου το σαν μια αποστολή εξοικονόμησης ενέργειας!

 • Κλείσε τον διακόπτη: Απλό, αλλά αποτελεσματικό. Σβήσε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς. Μην υποτιμάς τη δύναμη αυτής της μικρής συνήθειας! Η κιλοβατώρα είναι χρήμα.
 • Άλλαξε λάμπες: Οι λαμπτήρες LED χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια από τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως και διαρκούν πολύ περισσότερο, οπότε τελικά θα εξοικονομήσεις χρήματα μακροπρόθεσμα.
 • Απόκτησε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές: Όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις μια παλιά συσκευή, επίλεξε μια που έχει καλή ενεργειακή σήμανση. Μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο αρχικά, αλλά θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα στον λογαριασμό σου για τα επόμενα χρόνια.
 • Μόνωσε το σπίτι σου:  Από τις μεγαλύτερες «ρουφήχτρες» ενέργειας είναι ένας κακώς μονωμένος χώρος. Εξέτασε το ενδεχόμενο να μονώσεις τους τοίχους και την ταράτσα σου για να διατηρήσεις τη ζέστη το χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης θέρμανσης και κλιματισμού.
 • Σκέψου τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Μπορεί να φαίνεται μακρινό όνειρο, αλλά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να είναι μια εξαιρετική επένδυση μακροπρόθεσμα.

Βήμα 5: Πληρωμή με ευκολία και σύνεσηΤώρα που έχεις εξερευνήσει τις επιλογές στήριξης και εξοικονόμησης ενέργειας, ας δούμε πώς μπορείς να εξοφλήσεις το χρέος σου προς τη ΔΕΗ με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο.

 • Πληρωμή ηλεκτρονικά: Γρήγορο, εύκολο και ασφαλές! Μπορείς να πληρώσεις τον λογαριασμό σου ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (https://web.de/) ή μέσω του web banking της τράπεζάς σου. Αυτή είναι η πιο γρήγορη και χωρίς απολύτως καμία ταλαιπωρία επιλογή.
 • Τηλεφωνική πληρωμή: Προτιμάς την τηλεφωνική εξυπηρέτηση; Κανένα πρόβλημα! Κάλεσε την εξυπηραίτηση πελατών και χρησιμοποίησε την πιστωτική ή χρεωστική σου κάρτα για να εξοφλήσεις το λογαριασμό σου.
 • Πληρωμή σε κατάστημα:  Αν σου αρέσει η παραδοσιακή προσέγγιση, μπορείς να πληρώσεις τον λογαριασμό σου σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ ή σε συνεργαζόμενο κατάστημα πληρωμών, όπως τα καταστήματα των ΕΛΤΑ ή τα περίπτερα.
 • Ανάθεση σε τρίτο:  Δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς; Εξουσιοδότησε κάποιον άλλο να πληρώσει τον λογαριασμό σου εκ μέρους σου. Αυτό μπορεί να είναι ένας φίλος, συγγενής ή συγκάτοικος. Φρόντισε απλώς να τους δώσεις τα απαραίτητα στοιχεία και την εξουσιοδότηση.


Πλήρωσε έξυπναΠλήρωσε περισσότερο από το ελάχιστο ποσό: Όσο περισσότερο πληρώνεις κάθε μήνα, τόσο γρηγορότερα θα μειώσεις το συνολικό χρέος σου και θα αποφύγεις την επιβολή τόκων υπερημερίας.

Επωφελήσου από προγράμματα έκπτωσης:  Η ΔΕΗ προσφέρει περιστασιακά προγράμματα έκπτωσης για την εξόφληση παλαιών οφειλών. Ενημερώσου για τυχόν τρέχοντα προγράμματα επικοινωνώντας με τη ΔΕΗ ή επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα τους.

Διατήρησε καλή επικοινωνία με τη ΔΕΗ: Εάν έχεις συμφωνήσει σε πρόγραμμα ρυθμίσεων οφειλών, είναι σημαντικό να τηρείς τις μηνιαίες δόσεις σου. Επικοινώνησε με τη ΔΕΗ το συντομότερο δυνατό εάν δεν μπορείς να πληρώσεις μια δόση, ώστε να βρείτε μια λύση μαζί.

Η διαχείριση των χρεών προς τη ΔΕΗ μπορεί να είναι αγχωτική, αλλά δεν είσαι μόνος/η!  Με λίγο προγραμματισμό και αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος, να εξοφλήσεις τα χρέη σου και να διατηρήσεις τα φώτα αναμμένα στο σπίτι σου!δεη_2
δεη_3

Σχέτικα άρθρα

Απρ 01, 2024 Διαχείριση
Κατοικίδια σε διαμέρισμα: Τι ισχύει σύμφωνα με τον νέο νόμο;

Κατοικίδια σε διαμέρισμα: Τι ισχύει σύμφωνα με τον νέο νόμο;

Έχεις στα άμεσά σου σχέδια να φέρεις ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι. Ίσως θέλεις να αλλάξεις σπίτι και ο μικρός πιστός σου φίλος προφανώς να σε ακολουθήσει. Τα προβλήματα ξεκινούν όμως όταν οι ιδιοκτήτες σε ρωτούν αν έχεις κατοικίδιο, οι αγγελίες αναγράφουν «όχι κατοικίδια» και εσύ τελικά δεν ξέρεις τι ισχύει και τι όχι. Δεν θα ήταν όλα πιο εύκολα αν γνώριζες τον νόμο για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες; Σε μία πρόταση, σου υποσχόμαστε ότι θα ακούσεις αυτό που περιμένεις. Οι μικροί μας φίλοι είναι μέλη της οικογένειάς μας και σαφώς κανένας νόμος δεν απαγορεύει τη συμβίωσή τους μαζί σου, ακόμα κι αν είσαι σε διαμέρισμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις, για να είναι αυτή η συμβίωση προσιτή προς όλους γιατί όντως υφίστανται κάποιοι περιορισμοί για τα διαμερίσματα. Ο νέος νόμος 4830/2021 (ΦΕΚ Α 15/02.02.2021) έφερε σημαντικές αλλαγές σχετικά με τη διατήρηση κατοικίδιων ζώων σε πολυκατοικίες. Πριν ίσχυαν πιθανώς περιορισμοί που αναγράφονταν στον κανονισμό της πολυκατοικίας σας, οι οποίοι τώρα μπορεί να μην ισχύουν. Ας δούμε αναλυτικά τι λέει ο νέος νόμος. 1) Περιορισμός στον αριθμό Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, με την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται μέσα στο διαμέρισμα και όχι μόνιμα σε μπαλκόνια ή αυλές. Ωστόσο, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να θέσει περιορισμό στον μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα, έως και τρία (3). Κάθε αλλαγή στον κανονισμό ισχύει μόνο μετά από δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή της στη Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας. 2) Περιορισμός για τους κοινόχρηστους χώρους Τα κατοικίδιά σου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζουν μόνιμα στη βεράντα σου ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματός σου. Ο νόμος ορίζει ότι τα κατοικίδια διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και μόνο με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας όπως στην πυλωτή, στον κήπο, στον ακάλυπτο ή στην ταράτσα. Υποχρεώσεις: Κανόνες ευζωίας, υγειονομικές διατάξεις, κοινή ησυχία 3) Διατήρησε τα επίσημα στοιχεία του κατοικίδιού σου Το κατοικίδιό σου ζει επίσημα στο σπίτι σου και πρέπει να το θεωρείς και επίσημα μέλος της οικογένειάς σου. Όταν πρόκειται για σκύλους και γάτες, φρόντισε να έχουν σημανθεί, να έχουν καταγραφεί και διατήρησε επικαιροποιημένα τα στοιχεία τους στο ΕΜΖΣ όπως και το ηλεκτρονικό τους βιβλιάριο. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων, των υγειονομικών αλλά και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας. Γι’ αυτό, σεβόμαστε και αγαπάμε τους μικρούς μας φίλους και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ένα ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον για τη ζωή τους.

Δεκ 10, 2022 Διαχείριση
Ιδέες για χριστουγεννιάτικο στολισμό πολυκατοικίας

Ιδέες για χριστουγεννιάτικο στολισμό πολυκατοικίας

Το ξέρουμε ότι για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη και λαμπερή εποχή του χρόνου. Και δεν έχουν άδικο! Όλα γίνονται πιο φωτεινά και λιγότερο μονότονα. Χρώμα, λάμψη και λίγη μαγεία παντού. Ακόμα και μία σύντομη βόλτα γίνεται αξέχαστη σε μία όμορφα στολισμένη γειτονιά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το παρακάνουμε λίγο. Έως πολύ. Αμέτρητα λαμπάκια, πολύχρωμοι στολισμοί, Άγιοι Βασίληδες που κρέμονται από μπαλκόνια και πολλά άλλα στολίδια μικρά ή μεγάλα που φιλοξενούνται στις προσόψεις ή στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών. Τις φετινές γιορτές, επίσης, δεν μπορείς να μη θαυμάσεις τα λαμπάκια χωρίς να περάσει απ’ το μυαλό σου ο λογαριασμός του ρεύματος. Ακολούθησε μερικές συμβουλές μας για να στολίσεις όμορφα το σπίτι ή την πολυκατοικία σου χωρίς υπερβολές ή φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος! Διάλεξε 1 -και μόνο ένα- χρώμα Η αγορά της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης κάθε χρόνο εξελίσσεται. Αμέτρητα καινούργια στολίδια, νέοι τρόποι στολισμού και ιδέες μπορούν να σε ωθήσουν σε μία έκρηξη υπερκαταναλωτισμού γιατί απλά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. “Μα είναι όλα τόσο ωραία!” λες από μέσα σου. Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται, η συμβουλή μας είναι να διαλέξεις ένα μόνο χρώμα και να επιμείνεις σε αυτό. Για παράδειγμα, το κόκκινο, το χρυσό ή το ασημί μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα τελικά στο τι θα ψωνίσεις ή όχι αλλά και να έχεις μία ομοιομορφία στον στολισμό σου. Επιχείρηση λαμπάκια! Τα λαμπάκια είναι το πιο κλασικό στολίδι σε εξωτερικά ή εσωτερικά σημεία του σπιτιού. Διατίθενται σε διάφορες επιλογές κυρίως όμως σε θερμό ή ψυχρό τόνο αλλά και σε πολύχρωμο. Αν κάποια από τα λαμπάκια σου έχουν καεί ή τα έβγαλες απ’ την κούτα και πρέπει να τα ξεμπλέξεις με τις ώρες, τότε ίσως είναι ευκαιρία να αγοράσεις τα πιο οικονομικά led λαμπάκια που κυκλοφορούν στην αγορά. Πριν πεις ότι σε βάζουμε σε έξοδα σκέψου ότι τα led λαμπάκια έχουν έως και τη μισή κατανάλωση από τα παραδοσιακά που ίσως έχεις χρόνια στην κατοχή σου. Αν βρίσκεσαι σε πολυκατοικία και ξέρεις ότι οι περισσότεροι θα στολίσετε με λαμπάκια τα μπαλκόνια σας μπορείς να συνεννοηθείς με τους γείτονές σου ώστε όταν τα ανάβετε να τα βάλετε σε σταθερό πρόγραμμα που δεν αναβοσβήνουν ή κάνουν περίεργες «χορογραφίες» για να έχετε μια ομοιομορφία ακόμα και αν δεν είναι όλα στην ίδια απόχρωση. Είσοδος πολυκατοικίας Στην ουσία δεν χρειάζονται πολλά για να μπεις στο mood των Χριστουγέννων. Ένα στεφάνι στην πόρτα, ένα αλεξανδρινό σε γλάστρα για την είσοδο της πολυκατοικίας ή κάποια διακριτικό κόκκινα elements όπως μερικοί φιόγκοι ή γκι μπορούν να δώσουν έναν χριστουγεννιάτικο τόνο στην πολυκατοικία χωρίς υπερβολές. Μην ξεχνάς τη σκάλα Η σκάλα της πολυκατοικίας εσωτερικά και εξωτερικά είναι ένα ωραίο σημείο που μπορείς να δώσεις χριστουγεννιάτικες νότες. Μία πρασινάδα ή κάποια στολίδια ανά όροφο είναι μια ωραία ιδέα που δίνει μία ωραία ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά. Ούτως ή άλλως, οι επισκέπτες σου δεν θα φτάσουν μόνο μέχρι την είσοδο! Eco-friendly Christmas Αν είστε μία πολυκατοικία που είστε πιο ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον μπορείτε να διαλέξετε μία πιο eco-friendly διακόσμηση. Γι’ αυτό μπορείτε από φέτος να αποφύγετε το πλαστικό ή ό,τι καταναλώνει ρεύμα χωρίς να χάσετε τίποτα από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Προσθέστε περισσότερο ξύλο με διακοσμητικά που υπάρχουν στην αγορά ή δώστε την ευκαιρία στα παιδιά της πολυκατοικίας να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους και να φτιάξουν τις δικές τους χειροτεχνίες με ζωγραφιές, κάρτες ή στολίδια από απλά υλικά. Σίγουρα θα το λατρέψουν όπως και εσείς! Επίσης τίποτα δεν είναι πιο φυσικό από τα λουλούδια! Μερικά χριστουγεννιάτικα φυτά που θα βρεις σε αφθονία στα τοπικά καταστήματα θα δώσουν μία ζεστασιά στον χώρο. Αρκεί έστω ένας κάτοικος να τα περιποιείται όπως τους αξίζει!

Νοε 25, 2022 Διαχείριση
Κοινόχρηστα: Τι περιλαμβάνουν και ποιος πληρώνει τι;

Κοινόχρηστα: Τι περιλαμβάνουν και ποιος πληρώνει τι;

Από τη στιγμή που διαμένεις σε ένα σπίτι, ξέρεις ότι στα πάγια έξοδά σου προστίθενται τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Η έκδοση κοινοχρήστων γίνεται σε μηνιαία βάση και σε κάθε διαμέρισμα αναλογεί διαφορετικό ποσοστό των εξόδων. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις ό,τι χρειάζεται να ξέρεις γύρω από τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας σου, για να είσαι πλήρως ενημερωμένος για την όλη διαδικασία και τη σωστή καταβολή τους. Τι πληρώνουμε στα κοινόχρηστα; Τα κοινόχρηστα είναι το σύνολο των δαπανών που αφορούν εργασίες συντήρησης και επισκευής κοινόχρηστων χώρων και μηχανημάτων. Τα κοινόχρηστα έξοδα συνήθως περιλαμβάνουν: κοινόχρηστο λογαριασμό ρεύματος, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, κοινόχρηστο λογαριασμό νερού, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης κ.α. Ο υπεύθυνος για την έκδοση κοινοχρήστων είναι ο διαχειριστής που οφείλει να συγκεντρώνει τα έξοδα μαζί με τις νόμιμες αποδείξεις τους, αναλαμβάνει τον υπολογισμό, τη μηχανογράφηση και τον σωστό καταμερισμό τους σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τελικά να διαμοιράσει τα ειδοποιητήρια σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ώστε να εξοφληθεί η μηνιαία τους οφειλή. Πώς κατανέμονται τα ποσά των κοινόχρηστων δαπανών; Κάθε διαμέρισμα (ιδιοκτησία) έχει και το δικό του ποσοστό, που του αναλογεί στη χρήση των κοινόχρηστων παροχών και αυτό ορίζεται από τον κανονισμό της συνιδιοκτησίας. Κάθε έξοδο κατηγοριοποιείται βάση του είδους του. Η καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων ανήκει στην κατηγορία «Κοινοχρήστων», ενώ η συντήρηση του ασανσέρ στην κατηγορία ποσοστών που αφορούν δαπάνες του «Ανελκυστήρα», ενώ δαπάνες συντήρησης θέρμανσης με τα αντίστοιχα ποσοστά «Θέρμανσης». Αυτές οι τρείς είναι οι βασικές κατηγορίες χιλιοστών και ορίζονται από την κατανομή χιλιοστών του μηχανικού και περιλαμβάνονται στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις με ιδιαιτερότητες κάποιες πολυκατοικίες μπορεί να διατηρούν περισσότερες κατηγορίες ποσοστών. Κάθε δαπάνη, λοιπόν, διαμοιράζεται ανάλογα την κατηγορία στα διαμερίσματα και αφορά τον ένοικο ή τον ιδιοκτήτη. Τα ποσοστά (ή χιλιοστά) ανάλογα την κατηγορία έχουν υπολογιστεί με βάση χαρακτηριστικά, όπως το εμβαδόν για τα χιλιοστά «Κοινοχρήστων», ο όροφος για τα χιλιοστά «Ανελκυστήρα» και ο όγκος του διαμερίσματος σε συνδυασμό με τις απώλειες του για αυτά τις θέρμανσης. Τα χιλιοστά συμμετοχής είναι απαραίτητα για να υπολογιστούν τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Πότε πληρώνει ο ενοικιαστής ή ο ιδιοκτήτης; Οι ενοικιαστές έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν τις τακτικές δαπάνες κοινοχρήστων, που αιτία έχουν την καθημερινή χρήση ή φθορά λόγω αυτής, όποτε εκδίδονται. Στις δαπάνες αυτές εντάσσονται οι λογαριασμοί κοινόχρηστου ρεύματος, ύδατος, η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση του ανελκυστήρα, η αλλαγή μιας καμένης λάμπας κ.α. Οι δαπάνες ιδιοκτητών συνήθως αφορούν μεγαλύτερα έργα ή επισκευές όπως αλλαγή κάθετης σωλήνας αποχέτευσης, βάψιμο πρόσοψης πολυκατοικίας κλπ. Σε ένα πιο ξεκάθαρο παράδειγμα, θα λέγαμε ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να καλύψει την αντικατάσταση ενός κοινόχρηστου σωλήνα αποχέτευσης αλλά όχι την απόφραξη της αποχέτευσης λόγω τακτικής χρήσης. Αυτές πρέπει να διαχωρίζονται εμφανώς στο ειδοποιητήριο. Αυτές έχει υποχρέωση να τις ζητήσει από τον ιδιοκτήτη ο διαχειριστής ενώ συνήθης τακτική αποτελεί η καταβολή τους από τον ένοικο και στην συνέχεια η αφαίρεσή τους από την καταβολή του ενοικίου. Το τελευταίο όμως αποτελεί προϊόν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη. Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ευθύνη αποπληρωμής των κοινοχρήστων του διαμερίσματος βαραίνει τον ιδιοκτήτη. Τι γίνεται αν κάποιος δεν πληρώνει; Ένα από τα καθήκοντα του διαχειριστή είναι και η είσπραξη των κοινοχρήστων. Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς γείτονες, ένας διαχειριστής πρέπει να φροντίζει να έχει πάντα διαφανείς και αιτιολογημένες δαπάνες. Κάθε απορία πρέπει να επιλύεται άμεσα και πειστικά, με σκοπό την ομαλή διαδικασία κατανομής και εξόφλησης των δαπανών. Ο διαχειριστής πρέπει να είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης σε μία πολυκατοικία αλλά να μπορεί να γίνει επίμονος όταν πρόκειται για την έγκαιρη κάλυψη των δαπανών. Αν παρ' όλα αυτά κάποιο από τα διαμερίσματα αρνείται την εξόφληση της οφειλής του, ο διαχειριστής οφείλει να παραπέμψει το θέμα στη συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Όταν η γενική συνέλευση αποφασίζει τη δικαστική οδό, η συνιδιοκτησία στρέφεται ενάντια στον ιδιοκτήτη ασχέτως αν οι οφειλές αφορούν τον ένοικο. Για αυτό τον λόγο, οι ιδιοκτήτες επιβάλλεται να ενδιαφέρονται ως προς την ενημέρωσή τους σχετικά με την πορεία των οφειλών των ενοικιαστών τους. Υπάρχει τρόπος να κάνω την έκδοση κοινοχρήστων ψηφιακά; Φυσικά! Η ψηφιακή έκδοση κοινοχρήστων μπορεί να γίνει κάθε μήνα αυτόματα και να διατηρείται ψηφιακό αρχείο σε cloud για όλα τα έγγραφα και τα παραστατικά. Οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε δαπάνη και να εξασφαλίζεται πλήρης διαφάνεια για όλους, με σκόπο την ομαλή λειτουργία της πολυκατοικίας. Στο app του polikatikia.gr μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα την επόμενη έκδοση κοινοχρήστων απολύτως δωρεάν!

Ιαν 10, 2023 Διαχείριση
Πυρασφάλεια στην πολυκατοικία

Πυρασφάλεια στην πολυκατοικία

Η καθημερινότητα στο σπίτι σου είναι αδιάκοπη. Ηλεκτρικές συσκευές είναι στην πρίζα κάθε στιγμή. Το λάδι στο τηγάνι ανεβάζει θερμοκρασία και το τζάκι καίει. Τα κεριά ανάβουν σε κάθε γωνιά του χώρου σου και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όλα καλά αν τηρείς όλες τις διατάξεις για πυρασφάλεια στην πολυκατοικία σου για παν ενδεχόμενο. Αν δεν γνωρίζεις τι χρειάζεται να καλύψεις για την απαραίτητη ασφάλεια στο σπίτι σου σε περίπτωση πυρκαγιάς τότε συνέχισε να διαβάζεις. Τι είναι η πυρασφάλεια; Στην πολυκατοικία είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ικανός αριθμός πυροσβεστήρων ώστε να καλύπτουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις κινδύνου πυρκαγιάς. Κάποιοι χώροι όπως το λεβητοστάσιο, ο καυστήρας ή ο ηλεκτρικός πίνακας είναι πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο πυρκαγιάς και θεωρούνται σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Τι λέει ο νόμος πυρασφάλειας για μία πολυκατοικία; Μία πολυκατοικία πρέπει να έχει εξοπλιστεί με το σωστό είδος αλλά και τον προβλεπόμενο αριθμό πυροσβεστήρων από τον Νόμο. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, ο εν ενεργεία διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την ύπαρξη αλλά και την εγκατάσταση κοινόχρηστων αναγομωμένων πυροσβεστήρων, πυροσβεστικών φωλιών, ανιχνευτών πυρκαγιάς κ.α. για την πολυκατοικία, από μία πιστοποιημένη εταιρεία. Τα τετραγωνικά του κτηρίου και οι όροφοι θα καθορίσουν τον αριθμό και το είδος των πυροσβεστικών μέσων που χρειάζεται κάθε πολυκατοικία. Τι είναι η μελέτη πυρασφάλειας; Για τη μελέτη πυρασφάλειας σε μια πολυκατοικία χρειάζεσαι έναν αρμόδιο Μηχανικό. Η μελέτη του κατατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την έγκρισή της και στη συνέχεια εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας. Πλέον η μελέτη μπορεί να κατατεθεί και ηλεκτρονικά μέσω του αδειοδοτικού συστήματος της e-adeies.gr. Όταν παρέλθει ο χρόνος ισχύος του πρέπει να γίνει εκ νέου μελέτη ώστε να ανανεωθεί το πιστοποιητικό. Γενικές συμβουλές για την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς Τοποθέτησε εντός του διαμερίσματός σου ακόμα και μικρότερους πυροσβεστήρες σε καίρια σημεία όπως κοντά στην κουζίνα ή στον διάδρομο. Βεβαιώσου ότι οι πυροσβεστήρες σου είναι πάντα αναγομωμένοι. Αν βρίσκεσαι στην κουζίνα και καμένο λάδι έχει πάρει φωτιά, δεν ρίχνεις ποτέ νερό γιατί αυξάνεις τον κίνδυνο. Προσπάθησε να κλείσεις την παροχή του οξυγόνου στη φωτιά γι’ αυτό κάλυψέ τη με μία βρεγμένη πετσέτα ή άλλο σκεύος. Αν υπάρχει ήδη φωτιά στον χώρο και βλέπεις ότι καπνός καλύπτει το δωμάτιο, κινήσου χαμηλά γιατί ο καπνός οδηγείται προς τα πάνω. Απομακρύνσου από τον καπνό περπατώντας στα γόνατα ή έρποντας για να μην εισπνεύσεις μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου εξόδους διαφυγής. Μην ξεχνάς ότι το μπαλκόνι δεν θεωρείται πάντα διέξοδος, εκτός από περιορισμένη ώρα ή αν κάποιος βρίσκεται ήδη κοντά για βοήθεια. Αν φύγεις απ’ το διαμέρισμά σου και βρίσκεσαι σε πολυκατοικία, μην μπεις σε καμία περίπτωση στο ασανσέρ γιατί αν η φωτιά επεκταθεί μπορεί να γίνει διακοπή ρεύματος. Αν χρησιμοποιήσεις τον πυροσβεστήρα για πρώτη φορά, στόχευσε στη βάση της φωτιάς και όχι στην κορυφή της. Αν η φωτιά επεκταθεί και δεν μπορείς πλέον να την περιορίσεις, καλείς άμεσα στο 199 και με ψυχραιμία ενημερώνεις τους αρμόδιους για την έκταση της φωτιάς και αν υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα στο κτήριο.