Σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στην τελευταία δεκαετία έχεις αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα, από πρώτο χέρι, ή από κάποιον κοντινό σου άνθρωπο. Οι τιμές των ενοικίων και η αξία της αγοράς έχουν εκτοξευτεί, ο τόπος έχει βουλιάξει από Airbnb και άλλες τέτοιου είδους βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όλη αυτή η κατάσταση δρα σωρευτικά, δημιουργώντας μια γενική δυσαρέσκεια, αγανάκτηση και απώλεια ελπίδας για εύρεση ενός σπιτιού που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες.
Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για βελτίωση αυτής της κατάστασης, η Κυβέρνηση έλαβε ορισμένα μέτρα που φέρνουν δραστικές αλλαγές στην αγορά και διαχείριση ακινήτων και τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο 2025. Οι μεταβολές αυτές έχουν ως στόχο να ανοίξει η αγορά από τα λεγόμενα “κλειστά” σπίτια ή να μετατραπούν πολλές βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
Για να γίνει αυτό, δίνονται μειώσεις και απαλλαγές στους ιδιοκτήτες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;
Πάγωμα της αντικειμενικής αξίας
Η Κυβέρνηση αποφάσισε το «πάγωμα» της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τουλάχιστον ένα έτος, συγκεκριμένα για όλο το 2025. Η προηγούμενη προσαρμογή από το Οικονομικό Επιτελείο είχε γίνει προ τριετίας και η επόμενη μπορεί να συμβεί από το 2026 και μετά, και μόνο εφόσον έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό η στεγαστική κρίση.
Αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Αυτό το μέτρο αφορά κατασκευαστές νέων οικοδομών, προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν τα έργα τους και να “αντέξουν” την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η κατασκευή σπιτιών στη χώρα μας, που αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την οικονομία. Επομένως, ο ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις αδιάθετων ακινήτων αναστέλλεται έως και το τέλος του 2025. Η αναστολή αφορά ακίνητα είτε ιδιόκτητα είτε διατιθέμενα με σύστημα αντιπαροχής.
Φοροαπαλλαγή για άνοιγμα “κλειστών” ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες των “κλειστών” ακινήτων που τα ανοίγουν ή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση που τα μετατρέπουν σε μακροχρόνια μπορούν να ευνοηθούν με απαλλαγή του φόρου ενοικίου για τρία χρόνια.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει οι ιδιοκτήτες των “κλειστών” ακινήτων να τα ανοίξουν και να τα μισθώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Επίσης το ακίνητο θα πρέπει να ήταν κλειστό για τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνονται από το έντυπο Ε2 της εφορίας. Τέλος, το ακίνητο θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα με απώτερο σκοπό τη φορολογική ελάφρυνση σε πολίτες με μικρότερα εισοδήματα.
Απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της πόλης
Επιπλέον, η Κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση των νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
Οι περιοχές της Αθήνας που επηρεάζονται από αυτό το μέτρο είναι οι εξής:
-1ο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη
-2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
-3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ
Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από 10% στο 20% για ιδιόκτητα ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ. Η προϋπόθεση για να λάβει κάποιος ιδιοκτήτης μειωμένο ΕΝΦΙΑ είναι η ασφάλιση της κατοικίας από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρες). Για κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ, ισχύει ακόμα η έκπτωση 10%, εφόσον και αυτοί ασφαλίσουν τις κατοικίες του ενάντια στις φυσικές καταστροφές έως την 1η Ιουνίου του 2025, ενώ αν δεν το κάνουν, δεν θα παρέχεται σε αυτούς αποζημίωση από το κράτος σε περίπτωση κάποιας ζημιάς από φυσικό φαινόμενο.
Αναβολή του φόρου υπεραξίας
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, πιθανότατα αναβάλλεται για ακόμα έναν χρόνο ο φόρος υπεραξίας 15% στην αγοραπωλησία ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό θα δώσει μια ανάσα στην αγορά, βάζοντας εμπόδιο στην συνέχιση της ανόδου των τιμών των ακινήτων.
Τώρα γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να επωφεληθείς ως ιδιοκτήτης ακινήτου το έτος που μας έρχεται. Για να είσαι πάντα προετοιμασμένος και να μαθαίνεις πρώτος τις αλλαγές σχετικά με την ακίνητη περιουσία σου, συνέχισε να διαβάζεις το blog του Polikatikia.gr