Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της νομοθεσίας, είναι απαραίτητο να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η ύπαρξη σαφών λειτουργικών παραμέτρων μπορεί να αποτρέψει τυχόν συγκρούσεις και δικαστικές διαμάχες που θα δυσκολέψουν την εφαρμογή του νόμου. Ας τις εξετάσουμε παρακάτω.
Βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις πολυκατοικίες
1. Καθορισμός διαθέσιμου χώρου
Ο διαχειριστής (ή οι ενδιαφερόμενοι συνιδιοκτήτες) θα πρέπει να παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών, κάτοψη του δώματος (ταράτσας) της πολυκατοικίας και των τυχόν τμημάτων της κεραμοσκεπής στα οποία μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα, από αρμόδιο μηχανικό, στην οποία θα απεικονίζεται το ελεύθερο εμβαδόν του κοινόχρηστου τμήματός του (τυχόν χώροι αποκλειστικής χρήσης θα εξαιρούνται ρητά από τις ρυθμίσεις του παρόντος), θα γίνεται προσδιορισμός του τμήματος του ακάλυπτου χώρου του που μπορεί να διατεθεί για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ κλπ και εν συνεχεία ο επιμερισμός της κοινόχρηστης επιφάνειας του δώματος / στέγης καθώς και τυχόν άλλων κατάλληλων κοινόχρηστων χώρων σε τμήματα ανά οριζόντια ιδιοκτησία για τους σκοπούς της εγκατάστασής τους, τα οποία θα πρέπει να προσδιοριστεί και σε ποιόν θα ανήκουν κατά τη χρήση, χωρίς να καθιδρύεται οποιοδήποτε είδους εμπράγματο δικαίωμα υπέρ αυτών.
2. Διασφάλιση πρόσβασης σε υποδομές
Κατά τον επιμερισμό της κοινόχρηστης επιφάνειας θα πρέπει στην κάτοψη να προβλέπεται ελεύθερος και ανεμπόδιστος χώρος πρόσβασης στις διάφορες υφιστάμενες υποδομές (π.χ. μηχανοστάσιο ασανσέρ, καπνοδόχος, κεντρική κεραία τηλεόρασης) συμπεριλαμβανομένου του κλιμακοστασίου της ταράτσας. Συνεπώς, αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι το ακριβές τμήμα του ακάλυπτου χώρου που μπορεί να διατεθεί για την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων κλπ. βάσει των ανωτέρω περιορισμών.
3. Στατική επάρκεια του κτιρίου
Στην ίδια κάτοψη θα πρέπει να βεβαιωθεί υπεύθυνα από αρμόδιο μηχανικό ότι η στατική κατάσταση του κτιρίου επιτρέπει με ασφάλεια την επιβάρυνση του με τα πρόσθετα φορτία των φωτοβολταϊκών πάνελ και άλλων εγκαταστάσεων.
4. Σεβασμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων
Ο επιμερισμός αυτός θα σέβεται απολύτως κάθε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ή άλλου συστήματος, εντάσσοντάς την στην κάτοψη αυτή.
5. Σαφής καταγραφή των αποφάσεων
Στη διάταξη αυτή, προς αποφυγή παρερμηνειών, πρέπει ρητά να προστεθεί ότι αυτή υπερισχύει κάθε τυχόν διαφορετικής ρύθμισης του κανονισμού του κτιρίου.
6. Επισύναψη και δημοσιοποίηση απόφασης
Εφόσον ληφθεί θετική απόφαση, το σχέδιο της κάτοψης που εγκρίθηκε θα πρέπει να επισυναφθεί στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης, υπογραφόμενο από την πλειοψηφία των συνιδιοκτητών που συμφώνησαν και θα φυλάσσεται από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος υποχρεούται να αναρτήσει αντίγραφό του στον πίνακα ανακοινώσεων της πολυκατοικίας.
7. Εξαιρέσεις για προϋπάρχουσες κατανομές
Οι διατάξεις αυτές δεν θα έχουν εφαρμογή στις πολυκατοικίες στις οποίες το σύνολο της επιφανείας του δώματος (συμπεριλαμβανομένων και της επιφανείας των κεραμοσκεπών στις οποίες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα με ασφάλεια) έχει ήδη κατανεμηθεί από την αρχική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στους συνιδιοκτήτες για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.
8. Δικαίωμα τοποθέτησης με αποκλειστική χρήση
Οι συνιδιοκτήτες που σύμφωνα με τον κανονισμό του κτιρίου διαθέτουν στην αποκλειστική χρήση τους, κοινόκτητους χώρους του κτιρίου (συνήθως ολόκληρο ή τμήμα του δώματος) δικαιούνται σε τοποθέτηση σε αυτούς κάθε είδους εγκαταστάσεων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των συνιδιοκτητών του κτιρίου.
Η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών στις πολυκατοικίες μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των κτιρίων.
Γνωρίζοντας τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους ενοίκους, μπορείς και εσύ να επωφεληθείς από την τοποθέτησή τους. Μάθε περισσότερα για θέματα που αφορούν την πολυκατοικία σου στο Polikatikia.gr.