Αν έχεις ζήσει σε μια πολυκατοικία για λίγο ή περισσότερο καιρό, γνωρίζεις ότι η συμβίωση με τους γείτονες δεν είναι πάντα εύκολη. Και αυτό γιατί στην καθημερινότητα μπορεί να προκύψουν διάφορα θέματα και ζητήματα που μέχρι να επιλυθούν χρειάζεται ευγένεια, ψυχραιμία και αρκετή υπομονή. Όταν δεν υπάρχει συνεννόηση από όλες τις πλευρές τότε η εύρυθμη λειτουργία της πολυκατοικίας είναι μία δύσκολη υπόθεση. Τι μπορεί όμως να τα διορθώσει όλα αυτά; Ένα μαγικό χαρτί που ονομάζεται καταστατικό!
Οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι μίας πολυκατοικίας μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταφύγουν σε αυτό για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Μέσα από την εφαρμογή του Polikatikia.gr μπορείς να ανεβάσεις κιόλας σε web μορφή το καταστατικό της δικής σου πολυκατοικίας στον ψηφιακό της φάκελο ώστε να εξασφαλίσεις την απόλυτη διαφάνεια για όλους τους κατοίκους. Καλό είναι αν πρόκειται να μετακομίσεις σύντομα σε ένα νέο διαμέρισμα να γνωρίζεις από πριν τα πάντα για το καταστατικό της πολυκατοικίας γιατί δεν είναι παντού το ίδιο, αλλά πρέπει να ακολουθείται πιστά σε κάθε περίπτωση.
Τι είναι λοιπόν το καταστατικό;
Το καταστατικό είναι ένα κείμενο που έχει γίνει αποδεκτό και έχει υπογραφεί από κάθε ιδιοκτήτη με την αγορά κάθε ιδιοκτησίας. Όσοι αγοράσουν, λοιπόν, ένα διαμέρισμα συμφωνούν και αποδέχονται τον κανονισμό της πολυκατοικίας και δεσμεύονται να τον εφαρμόσουν. Όσον αφορά στους ενοικιαστές, με το συμφωνητικό μίσθωσης που θα πραγματοποιήσουν με τον ιδιοκτήτη δεσμεύονται να τηρήσουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους το καταστατικό της πολυκατοικίας το οποίο θα τους κοινοποιηθεί.
Αν πρόκειται να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα, δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στον διαχειριστή της πολυκατοικίας και να ζητήσεις αντίγραφο. Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές είναι καλό να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους στην πολυκατοικία στην οποία διαμένουν.
Μέσα από το καταστατικό της πολυκατοικίας μπορείς να ενημερωθείς για θέματα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, όπως τη συμμετοχή σε κοινόχρηστες δαπάνες, τι ισχύει για τη χρήση των διαμερισμάτων πχ. Επαγγελματικούς χώρους κ.α. Μπορείς επίσης να μάθεις λεπτομέρειες για τη λήψη αποφάσεων, τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και τη γενικότερη διαχείριση. Τέλος, στο καταστατικό αναφέρεται και το πώς ή το πότε θα διεξάγονται οι γενικές συνελεύσεις της πολυκατοικίας.
Πότε συντάσσεται το καταστατικό;
Η σύνταξή του συνήθως γίνεται πριν την ανέγερση της πολυκατοικίας και συντάσσεται με την παρουσία των οικοπεδούχων ή των κατασκευαστών της. Το καταστατικό είναι ενσωματωμένο στην πράξη σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών που είναι το συμβόλαιο που περιγράφει τα διαμερίσματα που θα δημιουργηθούν. Αν το καταστατικό δεν είχε συνταχθεί κατά την ανέγερση, τότε γίνεται με τη συμφωνία όλων των ιδιοκτητών ή με προσφυγή στο δικαστήριο. Το περιεχόμενο του καταστατικού κοινοποιείται σε συμβολαιογράφο και στη συνέχεια υπογράφεται από όλους τους ιδιοκτήτες.
Το καταστατικό μπορεί να αλλάξει;
Το καταστατικό υφίσταται για να ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που δεν ρυθμίζει από μόνη της η νομοθεσία. Χρειάζεται επισκευή ένας κοινόχρηστος χώρος; Θέλεις να τοποθετήσεις κεραία ή ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα; Θέλετε να βάψετε την πρόσοψη του κτηρίου; Απαντήσεις θα βρεις στο καταστατικό της πολυκατοικίας! Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν είναι πάνω από τον νόμο ωστόσο όλοι οι ένοικοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτόν.
Σε περίπτωση όμως που η νομοθεσία διαφέρει από το καταστατικό τότε υπερισχύει η νομοθεσία.
Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας μπορούν να γίνουν. Αλλά μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Πρέπει να τεθεί επίσημα ως θέμα σε μία γενική συνέλευση και η όποια αλλαγή να βρίσκει σύμφωνους όλους τους ιδιοκτήτες.