Ενοικίο

Από ενοίκιο σε AirBnb | 6 χρήσιμες συμβουλές για να μετατρέψεις το σπίτι σου σε AirBnb

Από ενοίκιο σε AirBnb | 6 χρήσιμες συμβουλές για να μετατρέψεις το σπίτι σου σε AirBnb
Οι πλατφόρμες τύπου AirBnb έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Περισσότερα από 900.000 ακίνητα διατίθενται σε 190 χώρες, με το 50% να βρίσκεται μόνο στην Ευρώπη. Ολοένα και περισσότερα σπίτια διατίθενται πλέον προς βραχυχρόνια μίσθωση, παρά ως μόνιμη κατοικία, σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας και όχι μόνο, με αποτέλεσμα η αναζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση να έχει γίνει μία πρόκληση λόγω των περιορισμένων επιλογών που υπάρχουν.

Ωστόσο, από την πλευρά των ιδιοκτητών υπάρχουν αρκετά οφέλη και αποτελεί μια ελκυστική και συμφέρουσα λύση. Δες παρακάτω συγκεκριμένα βήματα αλλά και τι πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να μετατρέψεις την οικία σου σε AirBnb.

1. Βάλε κανόνες

Πρώτο σου μέλημα είναι να δημιουργήσεις τους κανόνες του σπιτιού. Θέλεις κατοικίδια ή όχι; Επιτρέπεται το κάπνισμα; Για πόσα άτομα προορίζεται το σπίτι; Όρισε τις δικές σου προϋποθέσεις που πιστεύεις ότι θα διατηρήσουν το σπίτι στην ιδανική κατάσταση για σένα.

2. Διαφήμισέ το σωστά

Μία φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Φωτογράφισε το διαμέρισμά σου με στόχο να αναδείξεις σωστά τον χώρο. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας και οι φωτογραφίες να έχουν υψηλή ανάλυση, σωστές γωνίες λήψης και καλό φωτισμό.

3. Ανάδειξε την περιοχή

Κάνε μια αναζήτηση και δημιούργησε μια λίστα όπου οι φιλοξενούμενοί σου, που ίσως δεν γνωρίζουν την περιοχή, να μπορούν να κινηθούν και να την εξερευνήσουν με άνεση. Ανάφερε την απόσταση από στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, τοπικά αξιοθέατα, χώρους εστίασης ή καταστήματα για είδη πρώτης ανάγκης.

4. Διαμορφώστε την τιμή

Πριν ορίσεις την τιμή διαμονής υπολόγισε τα έξοδα του σπιτιού, τους λογαριασμούς που ίσως είναι ανεβασμένοι λόγω κατανάλωσης και τα αναλώσιμα. Πολλοί ιδιοκτήτες αντισταθμίζουν τα έξοδα χρεώνοντας επιπλέον τον καθαρισμό του σπιτιού. Αναζήτησε επίσης τον ανταγωνισμό στη γύρω περιοχή σύμφωνα με τις παροχές και τα τετραγωνικά που προσφέρουν. Αν θέλεις να αυξήσεις την τιμή, προνόησε να προσφέρεις κάποιες επιπλέον παροχές όπως καλωδιακή τηλεόραση και έξτρα κλινοσκεπάσματα ή κάποια τρόφιμα για πρωινό και σνακ. Στην περίπτωση που το σπίτι σου χρειάζεται μερικές αλλαγές ή θέλεις να το αναβαθμίσεις, για να μπορείς να ανεβάσεις τελικά και την τιμή του, μάθε περισσότερα για τη δυνατότητα επιδότησης του προγράμματος «Εξοικονομώ», για να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές ή κάποια ανακαίνιση στο σπίτι σου και να το βελτιώσεις ενεργειακά.

5. Το check-in και το check-out

Είναι ωραίο να αυξάνεις το εισόδημά σου εύκολα κι απλά ανοίγοντας το σπίτι σου αλλά κάτι που πρέπει να προνοήσεις είναι το καλωσόρισμα των φιλοξενούμενών σου. Κάποιος πρέπει να είναι παρών ώστε να δώσει τα κλειδιά ή σχετικές οδηγίες για το σπίτι. Αν αυτό σε δυσκολεύει, μπορείς να ορίσεις τη δυνατότητα self check-in με ένα lockbox όπου οι φιλοξενούμενοι παραλαμβάνουν τα κλειδιά με κωδικό.

6. Και τέλος, οι εισπράξεις

Τα εισοδήματά σου θα αυξηθούν. Οπότε πρέπει να είσαι ενήμερος/η για τη φορολογία που ισχύει από τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται αυτοτελώς σύμφωνα με τις εξής κατηγορίες:

-0-12.000€ με συντελεστή 15%
-12.001-35.000€ με συντελεστή 35%
-35.001€ και άνω με συντελεστή 45%

Με την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, τα συγκεκριμένα εισοδήματα δεν επιβαρύνονται πλέον με εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, έχεις την υποχρέωση να δηλώσεις το ακίνητό σου μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με τους κωδικούς του taxisnet, ώστε το ακίνητο να αποκτήσει «Αριθμό Μητρώου Ακινήτου» (Α.Μ.Α). Με τον Α.Μ.Α πρέπει να δηλώνεις το ακίνητό σου σε κάθε ψηφιακή πλατφόρμα που το αναρτάς. Μετά από κάθε μίσθωση πρέπει πάντα να υποβάλλεις τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή. Τέλος, υποχρεούσαι μέχρι τις 28/2 κάθε έτους να οριστικοποιείς τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» και αφορούν το προηγούμενο έτος ώστε να προσδιοριστεί το φορολογητέο σου εισόδημα.